Två civila sköts ihjäl av polis

Vapenvilan i Makedonien blev kortvarig

NYHETER

Den ensidiga vapenvilan i Makedonien blev kortvarig.

I onsdags kväll utlyste de albanska rebellerna vapenvila.

I dag kom uppenbarligen svaret från Makedoniens regering.

Vid lunchtid sköt makedoniska styrkor ihjäl två män i Tetovo.

Foto: AP
Mannen ligger död utanför sin bil i Tetovo, Makedonien. Han sköts ihjäl av makedoniska styrkor sedan han uppgavs ha viftat med en handgranat.

I onsdags blev två polismän nedskjutna i huvudstaden Skopje. En av dem avled senare.

Med dagens dödsskjutningar har dessutom fyra civila dött i kriget i Makedonien.

Carl Bildt är skakad över det som hänt:

– Redan första dagen - förra onsdagen i Tetovo - dödades en man av en prickskytt. Dagen jag var där dödades en kvinna av en granat. Jag fruktar det värsta, skriver han i ett e-brev.

I onsdags kväll kväll utlyste rebellerna, som kallar sig Nationella befrielsearmén, en ensidig vapenvila. Det hette att den skulle gälla på obestämd tid.

Körde i bil – sköts ihjäl

På torsdagsförmiddagen kom uppenbarligen svaret från Makedoniens regering i huvudstaden Skopje.

Två män som kom i bil dödades när de stannat vid en polisposteringen invid fotbollsstadion i Tetovo. Den ene av dem ska ha visat upp en granat, varpå båda blev ihjälskjutna.

Innan skjutandet hade makedoniska kanoner bombarderat albanska rebeller nära Tetovo.

Ultimatum till rebellerna

Makedoniens president Boris Trajkovski beordrade sin armé att ''upprätta ordningen vid gränserna'' i ett uttalande sent i onsdags kväll strax innan ultimatumet till rebellerna löpte ut.

- Terrorismen måste undanröjas och vi fördömer användandet av vapen på politiska bevekelsegrunder.

Trots torsdagens beskjutning var EU:s utrikespolitiska talesman Javier Solana optimistisk och såg en chans att lösa den makedoniska konflikten på fredlig väg.

- Vi skulle gärna se en bred politisk dialog mellan alla valda företrädare i Makedonien, sade Anna Lindh. Hon underströk samtidigt EU:s tydliga stöd till ett demokratiskt och multietniskt Makedonien och sade att ''extremister inte kommer att uppnå något med våld''.

FN fördömer

FN:s säkerhetsråd fördömde i onsdags kväll de etniskt albanska extremisternas angrepp i Makedonien och Jugoslavien och uppmanade militäralliansen Nato att öka sina ansträngningar att förhindra att gerillan smugglar vapen från Kosovo.

Resolutionen, som antogs enhälligt av säkerhetsrådet, ''fördömer kraftfullt det extremistiska våldet och de terroristaktiviteterna'' i Makedonien och södra Serbien och uppmanar rebellerna att ''lägga ned vapnen och återvända hem''.

Säkerhetsrådet uppmanade även alla albanska ledare på Balkan att ta avstånd från terrorismen och våldet.

Tusentals flyktingar

Minst 15 000 människor har flytt från stridsområdena kring Tetovo i Makedonien enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

UNHCR:s talesman Kris Janowski sade i en tysk radiokanal att många flyr till andra delar av Makedonien. Andra ger sig av till Albanien, Serbien, Bosnien, Kroatien och Turkiet.

De flesta tas om hand av vänner och släktingar och därför har UNHCR än så länge inte ombetts hjälpa till, sade Janowski enligt nyhetsbyrån DPA.

EU-kommissionären Chris Patten sade att våldet i Makedonien också omintetgör ansträngningarna att återuppbygga Kosovoprovinsen. Han manade de Kosovoalbanska ledarna att ta avstånd från de albanska rebellerna i Makedonien om de inte vill riskera att EU:s bistånd till Kosovo fryser inne.

Annika Sohlander, TT ( )