Persson och Prodi mitt bland pendlarna

Svarade på frågor i kvällsrusningen på Stockholms Central

NYHETER

En efter en damp stats- och regeringscheferna ner från huvudstäderna inför EU-toppmötet, orsakade trafikstrul och fick många frågor om djursjukdomar.

Värden själv, EU-ordföranden Göran Persson och EU-kommissionens ordförande Romano Prodi trängdes med pendlare på Stockholms central.

Foto: ULF HÖJER
EU-kommissionens ordförande Romano Prodi och statsminister Göran Persson gästade på torsdagskvällen vanligt folk på Centralen i Stockholm.

Prodi och Persson svarade på frågor i kvällsrusningen och drog sin version av EU. Prodi pratade så mycket och fort att debattledaren Ulf Elfving fick avbryta honom.

Och på samma plats, den svenska regeringens EU-utställning på Centralen, påstod jordbruksminister Margareta Winberg att hon själv, fem år gammal, hade en släng av mul- och klövsjuka.

Tidigare på dagen höll Göran Persson presskonferens på Älvsjömässan i södra Stockholm. Det var för de tidigast anlända ur det 1 500 personer breda journalistuppbådet som ska bevaka toppmötet för Sveriges, Europas och världens räkning.

Frågor om mul- och klövsjuka

- Välkomna till ett land som har gått igenom en väldig förändring under de senaste åren. I början av 90-talet hade vi en fruktansvärd ekonomisk kris som vi nu har tagit oss ur, hälsade Persson.

Perssons start var tänkt att få journalisterna att tänka på det som mötet officiellt sägs handla om - hur ekonomiska reformer parad med socialpolitik ska ge Europa tillväxt och rättvisa.

Men frågorna om mul- och klövsjuka och jordbrukspolitik var flertaliga och bäst Persson satt där började bilder rulla på en tv i salen, bilder som visade vitklädda figurer som sprutade desinfektionsvätska på någon bondgård i Europa.

Det bröt av ganska rejält mot det stora foto av skir björkskog, modell väggtapet, som Persson hade bakom ryggen.

Samtidigt började hans kollegors ankomst från de övriga 14 EU-länderna trassla till trafikläget från Arlanda in till centrala staden. När eskorterna for in till staden stängdes en av filerna helt enkelt av.

Fredagen svårhanterad

Fredagen kan bli betydligt mer svårhanterad.

- Då ska alla delegater ut samtidigt till Älvsjö från sina hotell i City, och dessutom mitt i morgonrusningen. Då kan det bli mycket värre, säger Stina Wessling, presstalesman på polisen.

Säkerhetsåtgärderna är omfattande. Det är inte bara Älvsjömässans vindpinade omgivning som är hårdbevakad. Många stats- och regeringschefer, plus den ryske presidenten Putin, anses kräva sådana åtgärder.

- Vid vanliga statsbesök är också säkerheten skarp. Men nu är det så många som kommer. Det här är nog det största säkerhetspådraget någonsin för oss, säger Jan Lindqvist, informationsansvarig på Arlanda flygplats.

Lars Larsson/TT