Pressad Blair hotar schemat

Persson kan tvingas till kovändning om djurkrisen

1 av 2 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
siste man till stockholm Hårt pressad av mul- och klövsjukekrisen hemma i England anlände Tony Blair sent i går kväll till Stockholm. Hittills har 450 gårdar i Storbitannien drabbats av smittan och landets bönder är förtvivlade över att man tvingats till masslakt av djur.
NYHETER

Mot Göran Perssons vilja ser mul- och klövsjukan ut att bli viktigast på toppmötet.

Storbritanniens Tony Blair vill ha extra veterinärhjälp. Nederländernas Wim Kok kräver att farsoten blir mötets huvudämne.

- Jag är redo att stanna i mer än två dygn om så krävs.

In i det sista ville Göran Persson hålla fast vid den tänkta dagordningen för toppmötet. En uppföljning av Lissabonmötet om sysselsättning och EU som världens ledande ekonomiska stormakt om tio år.

Mul- och klövsjukan skulle bara kort avhandlas.

- Vi vill inte se någon debatt i sak under mötet. Men det blir ett uttalande i slutsatserna, sa statsministern vid lunchtid i går.

Då kände han till att sjukdomen spritt sig till Irland. Men inte premiärministrarna Tony Blairs och Wim Koks planer inför toppmötet.

Blair kräver veterinärhjälp

Tony Blair tänker kräva utländsk veterinärhjälp förutom de 1 100 veterinärer som jobbar för fullt i eftermälet av de 454 fall som konstaterats i landet.

Wim Kok har ett ännu hetare debattämne med sig till Stockholm: nödvaccinering. Det är en kostnadsfråga, en miljardrullning, som leder till mycket stora inkomstbortfall för Europas bönder. Det leder i sin tur till krav på kompensation från den EU-budget som redan till hälften består av jordbruksstöd.

Romano Prodi, EU-kommissionens ordförande, slog uppgivet ut med armarna under ett besök i Älvsjö i går kväll.

- Vad kan vi göra? Vi har inga pengar kvar.

Men Wim Kok lät bestämd strax före avresan till Stockholm.

- Det finns en enda fråga som måste diskuteras. Och vi vet alla att det är mul- och klövsjukan.

Kok antydde dessutom att han är beredd att spräcka Perssons tänkta dagordning.

- Jag är redo att stanna i mer än två dygn om så krävs.

Katastrof för Irland

Att just Irland drabbades på tröskeln till EU-toppmötet var sämsta tänkbara tajmning för Persson. Irland är EU:s mest jordbruksberoende land.

9 av 10 djur går på export.

Jordbruket står för 10 procent av bruttonationalprodukten och sysselsätter 11 procent av arbetskraften.

27 procent av landets export utgörs av jordbruksprodukter.

- Två av de prov som tagits på gården var positiva. Det är en mycket stor besvikelse med tanke på de åtgärder vi vidtagit, sa en skakad Bertie Ahern, irländsk premiärminister.

Det finns ingen anledning att tro att han kommer att nöja sig med ett uttalande i slutsatserna efter EU-toppmötet. Snarare att han kommer att haka på Blair och Kok när det gäller att få mul- och klövsjukan mötets huvudfråga.

Så har mul- och klövsjukan drabbat Europa

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM