I dag landar Putin i Sverige

En hårding hemma - men skygg på bortaplan

1 av 9 | Foto: AP
TILL STOCKHOLM I DAG Rysslands president Vladimir Putin kommer till toppmötet i Stockholm för att träffa EU:s ledare.
NYHETER

Vladimir Vladimirovitj Putin, 48, har tagit bort gradbeteckningarna och hängt in uniformen.

I dag kommer han elegant och festklädd till EU-toppmötet i Stockholm.

Men Rysslands president är fortfarande en skygg KGB-agent som tvingats fram i rampljuset.

En spionskandal och hastigt försämrade relationer med Bushadministrationen i USA plågar Putin just nu.

Men här ska han visa upp en annan sida: Putin som ung, vital, pålitlig och nykter - i motsats till den nyckfulle, stapplande och sluddrande Boris Jeltsin som var här 1997.

Det är ändå på hemmaplan som en annan bild av Vladimir Putin börjar växa fram. På söndag är det ett år sedan han valdes till president. En handlingens man som tagit ett hårt grepp om hela det ryska samhället.

- Han är på väg att skapa en polisstat, sade Grigorij Javlinskij, den liberale ekonomen och dumaledamoten, i december.

Maktmetoderna har fått verka

Inte många opponerar sig mot påståendet. Pr-makarna kring Putin, med mediegurun Gleb Pavlovskij i spetsen, älskar att kabla ut bilder på presidenten när han slänger folk i judomattan, flyger in i krigets Tjetjenien, besöker en ubåt i ishavet eller åker slalom i Sotji vid Svarta havet. Mer diskret har hans maktmetoder fått verka.

Men faktum är att militären ges nya resurser, säkerhetstjänsten FSB, efterföljaren till KGB, har fått ett stort inflytande i vardagslivet igen och nu tagit över ansvaret för det krig som Putin startade i Tjetjenien; pressfriheten är beskuren och den oberoende och Kreml-kritiska tv-kanalen NTV är existenshotad; Sovjetunionens nationalsång har återinförts; en klick "rövarbaroner" som plundrat landet på råvarutillgångar och pengar har hamnat i onåd, USA och Nato ses mer som fiender igen.

Vladimir Putin har reducerat guvernörernas makt i landets 89 regioner - och därför delat in Ryssland i sju distrikt som alla övervakas av presidentens handplockade vänner som rapporterar till Aleksander Volosjin, chef för Kreml-administrationen.

"Här ska råda lagens diktatur"

Vladimir Putins allra närmaste förtrogna är i övrigt Nikolaj Patrusjev, chef för Federala säkerhetstjänsten FSB, Alexander Grigorjev, chef för FSB:s avdelning för ekonomisk säkerhet. Sergej Ivanov, som jobbade med Putin i Östtyskland, nu sekreterare i säkerhetsrådet och i praktiken landets vicepresident.

Boris Grizlov jobbade som KGB-agent med Putin i S:t Petersburg och är nu gruppledare för Putins maktparti Enighet i duman. Viktor Ivanov, tidigare KGB-general är Kremls personaldirektör.

- Här ska råda lagens diktatur.

Återvände till Leningrad

Det är egentligen den enda officiella kommentar som Putin hittills fällt om hur han tänker sig sitt framtida Ryssland.

Disciplinen och diktaturen blev han bekant med när han värvades av KGB 1975. Några år senare hamnade han på träningsinstitutet för utlandsspionage i Moskva.

1984 förflyttades major Vladimir Putin till Östtyskland. Han flyttade in med familjen i en villa på Angelikastrasse 4 i Dresden.

1989 återvände Putin till Leningrad, blev medhjälpare till borgmästaren Anatolij Sobtjak 1991. Fem år senare flyttade Vladimir Putin till Moskva och fick en tjänst som biträdande chef för Kremls interna administration.

Boris Jeltsins klan hade fått upp ögonen för den diskrete men effektive Vladimir Putin och 1998 utsågs han till högste chef för Federala säkerhetstjänsten, FSB.

Stämpeln hemlig agent försöker Putin sudda ut bland annat genom att göra sig "folklig" via internet. Den 6 mars satt presidenten i en internet-direktsänd utfrågning och svarade på utvalda frågor om hustru Ljudmila och döttrarna Katja och Masja.

Putin talar tyska flytande - och studerar engelska. Kanske är han inspirerad av sina möten med Tony Blair.

De hade en privat afton på ölhallen Pivnusjka på Leninavenyn när Blair besökte Moskva i vintras.

Vladimir Vladimirovitj Putin

Vägen till makten

Sture Olsson