Mir störtade i Stilla havet

NYHETER

MOSKVA

Den ryska rymdstationen Mir är totalförstörd

Klockan 06.59, svensk tid,kraschade rymdstationen och de förkolnade spillrorna efter Mir rasade ner i Stilla havet.

Enligt den ryska markkontrollen gick allt som beräknat.

Foto: REUTERS
Spillror av den ryska rymdstationen Mir på väg genom atmosfären syns ovanför Fiji.

Bara timmar innan den slutliga kraschen, vid inträdet i jordatmosfären över Stilla havet sände Mir bilder tillbaka till jorden och lugnade rymdteknikerna med att de fortfarande kunde kommunicera med rymdstationen.

- Det är ett säkert tecken på att förbindelserna till stationen fungerar, sade en talesman för de ryska flygteknikerna vid den ryska rymdkontrollen i Koroljov utanför Moskva till nyhetsbyrån Itar-Tass.

Sista bromssignalen gavs senare till Mir och fungerade som avsett.

Klockan 06.59 rapporterade flera utländska nyhetsbyråer att de sett skrotdelar slå ner i Stilla havet. Den ryska markkontrollen bekräftade några minuter senare att Mir förstörts helt och började brinna då den återinträdde i jordatmosfären nordost om Australien.

Det som då återstod av 140 ton Mir var omkring 20 ton förkolnat skrot.

- Mir har avslutat sin triumffärd, sade en talesman för rymdcentret utanför Moskva till CNN strax efter nedslaget.

Gick ner längs en uppgjord bana

Mir, som tillbringat 15 år i rymden, störtade i Stilla inom det 20 mil breda och 600 mil långa område, mellan Nya Zeeland och Chile mitt i Stilla havet, som förberetts som slutstation för Mirs fria fall. Rymdkontrollen utanför Moskva hade tidigare uppgivit att rymdstationen gick ned längs en uppgjord bana och att en signal getts för att starta de åtta miniatyrmotorer på rymdfarkosten Progress, som sedan länge varit sammankopplad med Mir.

Delar av rymdstationen skulle sedan brytas sönder och brinna upp vid inträdet i atmosfären.

Mir fick klockan 03, svensk tid, den andra av tre dödliga stötar som ska få rymdstationen att störta och förstöras i Stilla havet.

Rymdfarkosten Progress, som har varit sammankopplad med Mir sedan januari, började sitt 23 minuter långa arbete att bromsa rymdstationens bana när den befann sig ungefär 213 kilometer över den afrikanska kontinenten.

Fiskebåtar på väg från platsen

Fiskebåtar, som upptäckt att de befann sig farligt nära den plats Mir beräknades störta i Stilla havet, försökte ta sig till säkrare vatten bara timmar före den förväntade kraschen.Men enligt de första, preliminära uppgifterna har ingen person kommit till skada i samband med Mirs ras i Stilla havet.

Skådespelet kring den ryska rymdstationens dödsstöt har rönt mer nyfikenhet än rädsla runt om i Stilla havet i Australien, Nya Zeeland och Fiji.

En expedition, med bland annat ryska kosmonauter som ingått i besättningen på Mir, lämnade tidigt på fredagen Fiji i två plan från vilka de hoppades få se rymdfarkostens slutliga krasch.

Tidigare artiklar:

TT-DPA , Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM