EU-toppmötet i Älvsjö inlett

Persson får chansen att visa sin styrka

NYHETER

EU-toppmötet i Stockholm 2001 har börjat.

Strax efter nio anlände de tunga aktörerna med Prodi, Schröder och Fischer i spetsen för att ”ta tempen” på EU.

Sist kom Jacques Chirac i den största limousinen.

Men den mest prominenta gästen återstår - ryske presidenten Vladimir Putin.

Nu börjar allvaret för de cirka 1000 statschefer, ministrar och EU-kommissionärerna. Under två dagar ska de känna av hur långt EU kommit med de mål som formulerades vid toppmötet i Lissabon förra våren.

Toppmötet blir ett eldprov för Göran Persson där han har chans att visa styrka, framåtanda och inte minst flexibilitet vad gäller dagordningen. Nu blir kongresshallarna i Stockholm centrum för världspolitiken.

Limousiner i rader

Efter nio i morse började de första EU-topparna och delegaterna att välla in i mässhallarna, i separata entréer. Göran Persson och Anna Lindh välkomnade statschefer och finansministrar allt eftersom de anlände. Först av alla var EU-kommissionens ordförande Romani Prodi som var på ett på ett strålande humör i sällskap med talesmannen Nicole Fontaine. Göran Persson såg också ut att trivas och omfamnade hjärtligt Prodi för att andra minuten skaka någons hand. Längst av alla pratade Persson med Blair för att avslutningsvis trycka den brittiske premiärministerns hand inför fotograferna. Något försenad och bland de sista statscheferna anlände Frankrikes president Jacques Chirac men i gengäld i en av de största limousinerna. Han betraktade fascinerat isskulpturen utanför entrén innan han anslöt till de övriga.

Djursmitta prioriteras

Punkt ett på toppmötets dagordning var tidigare att avhandla de ekonomiska frågorna men den galopperande mul- och klövsjukan i Europa blir nu det allra första som ventileras. Storbritanniens Tony Blair vill ha extra veterinärhjälp och Nederländernas Wim Kok vill troligen vinna stöd för nödvaccineringar.

- Det är som om toppmötet smygstartat redan, säger Aftonbladets Andreas Fahlén som finns på plats i mässhallarna.

Samtal i foajén

I foajén tog nämligen Hollands delegation med Wim Kok i spetsen tillfället i akt att börja diskutera mul- och klövsjukan med Göran Persson och Anna Lindh.

Mest bekymrad av alla verkade Irlands premiärminister Bertie Ahern vara. Han så mycket betryckt ut och diskuterade med de närvarande statscheferna.

Oroligheterna i Makedonien lär också bli ett ämne för samtal under mötet speciellt som Makedoniens president Boris Trajkovski deltar.

Först vid lunhtid anländer Rysslands president Vladimir Putin på ett blixtbesök. Efter ett möte med Göran Persson lunchar han med stats- och regreingscheferna i EU.

Eniga om medlemsregler

Inledningen till toppmötet har varit smidig. Under torsdagskvällen enades finansministrarna om hur Eu ska kunna samordna reglerna för medlemsländerna.

Ett annat konkret resultat av toppmötet är det brev som statsminister Göran Persson och EU-kommissionens ordförande Romano Prodi har skrivit ett brev till USA:s president George W Bush med en maning till USA:s regering om att leva upp till Kyotoavtalet, erfar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Avtalet kräver att industriländerna minskar sina utsläpp av växthusgaser.

Annika Sohlander, Andreas Fahlén