Sverige skickar styrka till Makedonien

Sent regeringsbeslut igår kväll

NYHETER

Krisen i Makedonien blir en av de viktigaste frågorna vid EU-toppmötet i Älvsjö.

Sent på torsdagen beslutade svenska regeringen också att skicka en insatsstyrka som står beredd att gå in i Makedonien tillsammans med övriga Kforstyrkor.

Det handlar om att stabilisera situationen och undvika ett nytt krig på Balkan.

Försvarsminister Björn von Sydow säger att Kfor-styrkan behöver förstärkas mot bakgrund av händelseutvecklingen i södra Serbien och Makedonien.

Makedoniens president Boris Trajkovski har bjudits in till toppmötet i Älvsjö i dag för att EU vill visa sitt stöd.

- EU stödjer Makedoniens regering och vi vill på detta sätt visa vår solidaritet, sade Romano Prodi, ordförande i Europeiska kommissionen, då han gjorde ett blixtbesök på mässan redan på torsdagskvällen.

Svensk trupp till Makedonien

Samma dag hade Sveriges försvarsminister Björn von Sydow fått ja på förslaget att skicka ytterligare svensk trupp till Kosovo. Sverige förstärker den svenska bataljonen med en insatsstyrka om 190 man. Beslutet innebär också att svensk Kforpersonal kan hamna direkt i stridszonen mellan makedoniska regeringsstyrkor och den albanska gerillan.

Förstärker Kfor-styrkor

Insatsstyrkan kan med mycket kort varsel flyttas från svenska bataljonen i Pristina till det oroliga området på andra sidan gränsen mot Makedonien.

- Nato har meddelat att Kfor-styrkan behöver förstärkas mot bakgrund av händelseutvecklingen i södra Serbien och Makedonien. Sverige skickar ett av sina snabbinsatsförband, säger försvarsminister Björn von Sydow.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM