Vladimir Putin har landat

Träffar Makedoniens president om krisen på Balkan

NYHETER

ARLANDA

Vladimir Putin, 48, har landat.

Samtidigt som den populäre ryska presidenten satte ned sina fötter på Arlanda flygplats avslöjades en dramatisk förändring i Putins dagsagenda.

I kväll sker ett undanskymt möte med Makedoniens president Boris Trajkovski om krisen på Balkan.

Foto: Niclas Hammarström
Omgärdad av säkerhetsfolk togs rysslands president Vladimir Putin emot av vice statsminister Lena Hjelm-Wallén (i bakgrunden) på Arlanda.

Rysslands president Vladimir Putin är utan tvekan en av de hetaste gästerna på EU-toppmötet i Stockholm.

Klockan 10.31 gick det jättelika ryska statsplanet av typ Iljusjin-96 in för landning på Arlanda och den röda mattan rullades ut.

Klockan 10.37 besteg Putin den svenska marken.Med på planet fanns även den ryska utrikesministern Igor Ivanov.

Putin togs emot av vice statsminister Lena Hjelm-Wallén, Moskvaambassadör Sven Hirdman, ett massivt polispådrag och ett mindre pressuppdåd som radades upp på rätt sida om kravallstaketen.

Den enda lilla incident som inträffade stod presidentens egna fotografer för. Irriterade över att inte bli framsläppta av den stränga svenska polisen började de skälla på poliserna intill kravallstaketen.

Fem plan lär ha tagits i anspråk för det ryska besöket i Stockholm, varav två Iljusjin-96, det största Ryssland har. Ett plan kom redan i går.

Kortege till Älvsjömässan

Eskorterad av Lena Hjelm-Wallén skyndade Vladimir Putin i väg till den väntande kortegen som tar honom vidare till Älvsjömässan, där han beräknas anlända strax före klockan halv tolv.Fyra polisbilar, polismän med maskingevär, tog täten i kortegen.

Schemat för hans en dag långa besök i Stockholm är minst sagt hektiskt. Putin har bjudits in av Göran Person för att träffa EU:s stats- och regeringschefer i samband med toppmötet.

Orsaken är enkel.

Måste hänga med utvecklingen

I takt med att EU satsar på att bli en dynamisk och kunskapsbaserad ekonomi, med full sysselsättning, jämlikhet mellan könen och med en gemensam marknad för finansiella tjänster, ökar klyftan mellan EU och Ryssland.

Hänger inte Ryssland med i utvecklingen riskerar det ekonomiska samarbetet EU-Ryssland att spricka i fogarna.

Putin möter Makedoniens president

Men enligt uppgift till Aftonbladet har Vladimir Putin i sista stund ändrat schemat för sitt Sverigebesök. I kväll, efter ett besök hos kungen, tar Putin sin utrikesminister Igor Ivanov med sig till den ryska ambassaden i Marieberg. Där tar han emot

Möte med Makedoniens president

Det är ännu oklart om Göran Persson och de svenska värdarna för EU-toppmötet känner till det improviserade mötet.

Men krisen på Balkan står högt upp på EU:s dagordning. Både EU-länderna och Ryssland tycks ha ett gemensamt intresse av att konflikten inte utvidgas till ett blodigt inbördeskrig. Den svenska utrikesministern Anna Lindh besökte Makedonien i går och Putin har redan tidigare gjort klart att Ryssland inte vill ha några förhandlingar med den albanska sidan.

Träffar Kungen i kväll

Under Vladimir Putins något förlängda åttatimmars arbetsdag möter han stats- och regeringscheferna i EU, han sitter ner och för diskussioner med Göran Persson, Storbritanniens premiärminister Tony Blair och Frankrikes president Jacques Chirac. Klockan 17.00 hälsar kung Carl Gustav Vladimir välkommen till slottet.

EU-topparnas budskap till Vladimir Putin är att Ryssland måste öka takten och intensifiera sina ansträngningar att reformera den ryska ekonomin. Men det är även tänkt att Putin ska pressas om läget i Tjetjenien, där Putin agerat mycket hårt politiskt och bland annat anklagats för att styra media.

Populär hemma i Ryssland

Putin, som beskrivits som tillbakadragen och blyg tjänstemannatyp, med bristande politisk erfarenhet. Den andra bilden av Putin är en hårdhudad KGB-agent som tvingats fram i rampljuset.

Opinionsundersökningar vittnar om att han utan tvekan är en stor vinnare i sitt hemland. enligt den senaste undersökningen ansåg drygt åtta av tio ryssar att Putin var en bra representant för landet. Presidenten som beskriver sig som demokrat, med förkärlek för marknadsekonomin får med sig 65 procent av medborgarna i sin ekonomiska politik.

Flitigt turnerande

Trots detta kritiserar en del honom för att aldrig hålla sig hemma. 26 statsbesök innan han firat ett år vid makten får en del att tala om världens Putin istället för Rysslands Putin.

I dag genomför han sitt 27 statsbesök. På måndag firar han ett år som Rysslands president.

Claes Thunblad, Anna Hjalmarsson