Beväpnade poliser bevakar toppmötet

Mässområdet avspärrat av beväpnade poliser

NYHETER

Tusen poliser och utländska säkerhetsvakter med skarpladdade vapen bevakar evenemangen runt EU-toppmötet i Älvsjö.

Inför premiärminister Putins ankomst på förmiddagen spärrades mässområdet av och beväpnade ryska säkerhetsvakter kompletterade den massiva svenska polisinsatsen.

- De har med sig eget säkerhetsfolk. Samma sak gäller för bland annat EU-parlamentet, de har också egna vakter med sig, säger Bruno Järlestad, polisens presstalesman till aftonbladet.se.

Inne på mässområdet finns ett okänt antal utländska livvakter och säkerhetsvakter med skarpladdade vapen.

- Det krävs specialtillstånd för att de ska få ta med sig vapen hit. Men man har egna vapen med sig. Och skulle vi se ett vapen här ute och inte se brickan som ger tillstånd - då skjuter vi.

Hundratals poliser runt Mässan

Järlestad vill inte berätta exakt hur stor insatsen i Älvsjö är. Men det handlar om cirka 300 uniformerade poliser. Dessutom finns civilklädd personal samt säkerhetsvakter från bland annat Securitas.

- Just nu stänger vi av Huddingevägen igen inför Putins ankomst vid 11. Då kan det eventuellt uppstå köer. Men hittills har allt fungerar bra.

Inga demonstranter

Inga demonstrationer syntes utanför mässhallarna på fredag förmiddag.

- Vi har inte sett en enda friåkare heller. Men de har sagt att de ska vara här på lördag, säger Bruno Järlestad.

Det enda som störde rutinerna på fredagen var förberedelserna inför nästa mässevenemang i Älvsjö. Varutransporter anlände utan de tillstånd som krävdes för att ta sig in på området och fick därför vända.

Bilar tvingas återvända

- Vi kan inte släppa in dem. Så flera bilar med bland annat godis har fått köra tillbaka. Det enda vi släppt in är färskvaror.

Caroline Olsson