Skarp kritik mot Putin på toppmötet

EU:s talman: Sluta kränka mänskliga rättigheter i Tjetjenien

NYHETER

Samtidigt som premiärminister Vladimir Putin kommer till Sverige för att delta i EU-toppmötet får han hård kritik av Europaparlamentets talman, på plats i Stockholm.

Foto: AP
EU-parlamentets talman Nicole Fontaine riktade skarp kritikmkot rysslands president Vladimir Putin i sitt tal på toppmötet för kränkningar av mänskliga rättigheter i Tjetjenien.

Med sig hem får Putin en bestämd uppmaning att avbryta de ryska truppernas kränkningar av mänskliga rättigheter i Tjetjenien.

Främst kritiserar EU-parlamentet de så kallade filtreringslägren.

Officiellt träffar Putin de 15 stats- och regeringscheferna i EU för att diskutera det ekonomiska samarbetet mellan Ryssland och EU. Men situationen i Tjetjenien var det som hamnade överst på dagordningen inför Putins ankomst på fredag förmiddag.

Situationen i Tjetjenien oroar

- Situationen för de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien oroar parlamentet djupt, sade talmannen Nicole Fontaine i sitt öppningstal vid rådets möte.

- Vi anser att de flesta åtaganden som gjorts av Moskva, antingen inom ramen för anslutningen till Europarådet eller för partnerskaps- och samarbetsavtalen med unionen, inte har uppfyllts.

”Militär strategi inte viktigast”

Fontaine påpekade också att det ligger i Rysslans både politiska och moraliska intresse att avstå från "illusionen om en enbart militär strategi".

Ryssland uppmanades att börja förhandla med legitima företrädare för Tjetjenien och låta företrädare för internationella organisationer delta i dessa förhandlingar.

”Öppna för internationella förhandlare

Dessutom uppmanade Fontaine den ryska regeringen att släppa in företrädare för både pressen och internationella humanitära organisationer i Tjetjenien. Ryssland har hittills stängt ute alla under förevändning att konflikten i Tjetjenien är en intern historia.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM