Sluten vård för Salem-mördaren

NYHETER

Den 18-årige man som erkänt mordet på en 17-årig skinnskalle i Salem i december i fjol ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Det beslutade Huddinge tingsrätt i dag.

Sex ungdomar som deltog i misshandeln innan 17-åringen dödades fick sina domar redan i februari. Fem av dem dömdes till vård inom socialtjänsten och den sjätte fick villkorlig dom och dagsböter.

I dag dömdes den 18-årige man som erkänt mordet till rättspsykiatrisk vård.

Öppen konfrontation

Rättegången som inleddes i början av februari började med öppen konfrontation mellan de åtalade och en grupp nazister. De två poliserna på gatan utanför säkerhetssalen kunde inte förhindra bråket.

Med på rättegången var Robert Vesterlund som är en av Sveriges mest kända nazister och cirka 20 anhängare till honom.

För att provocera de åtalade tog de bilder av dem, spottade, knuffade och förolämpade deras föräldrar

- Allt upplevdes som mycket obehagligt, inte minst därför att hot har nyligen framförts mot flera av de tilltalade, sa advokat Lars Hedsäter, som försvarar en av de åtalade då.

Användes som propaganda

Bilderna som togs lades sedan ut på hemsidan Info 14, en publikation som Robert Vesterlund ligger bakom. Hemsidan är en av de mest aggresiva nazisthemsidorna i Sverige. Mordet på 17-åringen i Salem i användes som nazistpropaganda på hemsidan.

Robert Vesterlund har även figurerat i utredningen kring den mördade fackföreningsledaren Björn Söderberg i Sätra hösten 1999.

Den dömde 18-åringen har i polisförhör erkänt att han stack kniven

i den mördade 17-åringen när han låg ner.

Innan dess hade sex ungdomar sparkat och slagit honom bland annat med en planka. När 17-åringen låg nerslagen i ett dike kom den nu mordåtalade 18-åringen dit med kniv. 18-åringen högg skinnskallen i ryggen flera gånger och skar sedan av halspulsådern.

Annika Sohlander, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM