”Europas ekonomi kan hamna i pole position”

Sänkta priser, ökad konkurrens är nyckeln enligt finansminister Ringholm

NYHETER

Europa har chansen till pole position i tävlingen om bästa ekonomiska marknaden.

Det sade finansminister Bosse Ringholm efter första delen av Europarådets finansministermöte i Älvsjö på fredagen.

Finansministrarna diskuterade också förutsättningarna för ett ekonomiskt samarbete med Ryssland. Ett konkret förslag är ett lånesamarbete mellan Ryssland och Europeiska investeringsbanken.

- Ecofin har tidigare satt upp ett antal villkor för att gå in i ett lånesamarbete med Ryssland. Vi har utgått från de villkoren och inte diskuterat detaljer ytterligare, sade Ringholm.

Miljöpengar till Ryssland

Bland villkor som tidigare nämnts finns bland annat att en stor del av pengarna öronmärks för miljöprojekt i Ryssland.

- Det har varit diskussion länge inom EU om detta. Det finns ett stort behov och intresse även från Ryssland för miljöfrågorna, sade Ringholm.

Beslut från Lissabon

I bakgrunden för fredagens finansministermöte finns de beslut som fattades av EU:s finansministrar i Lissabon för ett år sedan, om att utveckla både den ekonomiska marknaden och den sociala välfärden. Bosse Ringholm bedömde chanserna att lyckas som mycket goda. Han pekade på att det går bra för EU, som har en tillväxt på 3 procent och att 2,5 miljoner nya jobb har skapats sedan mötet i Lissabon.

”Pole position”

- Det finns en stor uppslutning bakom att EU är i en annan ekonomisk situation än för ett år sedan. Det är ett nytt läge efter att USA:s ekonomi visar en betydligt svagare utveckling. EU står inför möjligheten att hamna i pole position, sade Ringholm.

Nu väntar en avreglering av bland annat el-, tele- och gasmarknaden. En åtgärd som Ringholm bedömer som väsentlig.

- Det är viktigt att en liberalisering sker kring reglerna. Det handlar om att sänka priserna, öka konkurrensen och skydda konsumenten.

Caroline Olsson