”Militären blir kvar Tjetjenien”

Putin försvarar Rysslands agerande i Kaukasus

NYHETER

Rysslands president Vladimir Putin fick försvara sitt lands agerande i Tjetjenien vid en presskonferens på EU-toppmötet i dag.

–Vi måste ha vissa trupper kvar i Tjetjenien för att bibehålla kontrollen, förklarade Putin.

På toppmötet i Stockholm i dag fick den ryske presidenten ta emot skarp kritik från europaparlamentets talman Nicole Fontaine. Hon pekade på de kränkningar av mänskliga rättigheter som Ryssland gör sig skyldigt till i Tjetjenien.

I sitt inledande anförande nämnde inte Putin Tjetjenien med ett ord. Med ett nöjt leende pratade han om helt andra saker - 300-årsjubileet i S:t Petersburg, bland annat.

”Militär närvaro nödvändig”

När den första pressfrågan visade sig handla om vilka beslut som fattats om situationen i Tjetjenien, försvann leendet snabbt.

Det var en sammanbiten Vladimir Putin som förklarade att en viss rysk militär närvaro är nödvändig.

–Vi har ingen ytterligare militär verksamhet i området, och har beslutat att dra tillbaka flera trupper. Men vi måste ha kvar vissa trupper i Tjetjenien för att bibehålla kontrollen och verka för fred i området, sa Putin.

Vill förbättra villkor

Från rysk sida är man medveten om de humanitära problemen i Tjetjenien, enligt Putin.

–Jag reagerade på de synpunkter som mina kolleger i Europa framförde, och jag är naturligtvis lika oroad som de, sa han.

– Vi måste hjälpa flyktingarna att återvända, och det är också viktigt att vi kan erbjuda ett skydd för alla medborgare och skapa bättre ekonomiska villkor.

Terrorism i Kaukasus

Situationen i Tjetjenien är ”svår”, konstaterade Vladimir Putin. Hög arbetslöshet har lett till ökad brottslighet, vilket försvårar ytterligare.

Samtidigt försvarade president Putin Rysslands agerande då kriget i Tjetjenien återupptogs.

–1996 drog vi oss helt och hållet tillbaka. Det uppstod då ett vakuum som fylldes upp av terrorister och extrema nationalister.

–Om vi inte hade tagit i med hårdhandskarna så hade situationen bara blivit ännu svårarae, sa Vladimir Putin.

President Putin hoppas dock att ett framtida samarbete med EU ska underlätta situationen i Tjetjenien. Han är inte heller främmande för ett samabete med internationella organisationer.

Maria Saving