Trajkovski och Putin i extra toppmöte

Makedoniens och Rysslands president i samtal om oroloigheterna på Balkan

1 av 2 | Foto: AP
Rysslands president Vladimir Putin och hans makedoniska kollega Boris Trajkovski hade extra toppmöte i Älvsjömässan under fredagen på grund av våldet i Makedonien.
NYHETER

Det blev ett toppmöte på högsta nivå på EU:s extra toppmöte i Älvsjö på fredag eftermiddag. Rysslands president Vladimir Putin satte sig ner med Makedoniens president Boris Trajkovski för överläggningar om krisen i Makedonien.

Trajkovskis ankomst var beräknad till 17.30. Men redan strax efter klockan 16 klev han in i möteslokalerna, för att träffa Putin och statscheferna inom EU.

Resolut grepp enda lösningen

Då hade Putin vid en presskonferens med statsminister Göran Persson redan dragit paralleller mellan den hastigt uppblossande konflikten i Makedonien och det som skedde i Tjetjenien 1996. Han sade då att enda sättet att lösa konflikter med starka nationalistiska krafter inblandade var att ta ett resolut grepp.

Rykte om extra möte

Rykten började cirkulera redan på fredag förmiddag att det skulle bli ett möte mellan Putin och Trajkovski. Då sade man att Putin skulle lämna kungens middag vid 18-tiden och bege sig direkt till ryska ambassaden för överläggningar med Trajkovski.

Reser hem efter middagen

- Så blir det inte. Direkt efter kungens middag reser premiärministern till flygplatsen. Det här bestämdes i går när det blev klart att president Trajkovski skulle komma hit. Premiärminister Putin möter Trajkovski just nu. Vid 17-tiden lämnar han mötet för att åka till Slottet, säger Dimitri Preskov, chef för Putins press- och informationsstab under besöket i Stockholm.

Övriga statschefer avvaktande

Övriga regeringschefer höll sig avvaktande i kommentarerna kring Vladimir Putins recept för situationen i Makedonien, baserad på ryska federationens sätt att hantera den nationalistiska konflikten i Tjetjenien.

- Det är viktigt att komma ihåg att människor med olika etnisk bakgrund lever i Makedonien. Jag kan inte ge stöd till någon som försöker rubba harmonin i detta område, sade Storbritanniens premiärminister Tony Blair i en kommentar.

- En etnisk grupp ska inte diskriminiera en annan. Det är min grundinställning, sade Blair.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM