Tony Blair lovar kompensation till brittiska bönder

”Smittade djur ska förstöras fortare”

NYHETER

Samma dag som det 489:e fallet av mul- och klövsjuka hittades i Storbritannien lovade premiärminister Tony Blair att både bönderna och turistindustrin får miljoner i kompensation.

Foto: REUTERS
Storbritanniens premiärminister Tony Blair lovade på fredagen att brittiska bönder ska kompenseras efter mul- och klövsjukans härjningar.

Blair träffade de övriga ledarna vid det extra toppmötet i Älvsjö på fredagen.

Blair öppnade också möjligheten att det kan bli aktuellt att flytta på det brittiska valet den 3 maj, för att undvika risken för ökad smittspridning i samband med valmöten.

Viktigt med kompensation

- Det kommer att bli en lång och hård väg att gå innan vi är av med detta. Det är svårt och det kommer att ta tid, sa Blair vid en presskonferens strax efter klockan 17.

- Det viktiga just nu är att bönderna kompenseras och att vi får upp farten. Det ska ta högst 24 timmar från konstaterad smitta till slakt. Vi behöver fler veterinärer - och vi behöver också öka hastigheten för att destruera djurkroppar.

Utökade avspärrningar i Cumbria

Han lovade att de brittiska bönderna skulle kompenseras med 180 miljoner pund (2,7 miljarder kronor) för den masslakt av i första hand nöt, svin och får som nu inletts. Ytterligare 150 miljoner pund (2,25 miljarder kronor) avsätts för att hjälpa bönderna att få igång en verksamhet igen när utbrottet av mul- och klövsjuka väl är under kontroll.

- Dessutom utökar vi avspärrningarna i södra Cumbria, där sjukdomen grasserar som värst. Det viktigaste just nu är att begränsa smittan, att få den under kontroll och att utrota den, sa Tony Blair.

Förtegen om valflytt

Han ville inte diskutera frågan om att flytta det brittiska valet.

- Det viktigaste just nu är att få kontroll över sjukdomen. Valet måste bli en senare fråga. Den kan vi diskutera längre fram.

Caroline Olsson