”Vi förhandlar inte med terrorister”

Makedoniens president vill isolera albanska gerillan

NYHETER

Ingen är redo för ett krig.

Det sade Makedoniens president Boris Trajkovski under det extrainsatta EU-toppmötet i Älvsjö på fredag eftermiddag.

Den makedoniska regeringen tänker dock inte förhandla med den albanska gerillan, som Trajkovski kallade terrorister och kriminella, på jakt efter nya marknader i eftersom man förlorat makten på andra ställen i takt med att freden får fäste på Balkan.

Gerillan ska isoleras

Taktiken från regeringen i Skopje är i första hand isolering av gerillan, både politiskt och militärt. Men man vill att Kfor förstärker bevakningen vid gränsen och visar en stark närvaro, eftersom det är därifrån den albanska gerillan kommer in i Makedonien.

- Vi kan inte och får inte förhandla med terrorister. Vi vill arbeta på att bevara den etniska mångfalden i Makedonien och det finns problem. Men frågan är om avsikten är att skapa intolerans eller om man vill göra något. Och jag säger att vi måste göra allt för att hitta en lösning, sade Boris Trajkovski vid en presskonferens efter mötet.

Skrev under avttal

Han pekade också på att tre ledare för den albanska befolkningen i Kosovo i går skrev under ett avtal där man lovar att lägga ner vapnen och återvända hem.

Rysslands president Vladimir Putin deltog i mötet med Trajkovski, tillsammans med samtliga regeringschefer och utrikesministrar i alla 15 EU-länderna.

Fullt stöd

Samtliga regeringar i EU gav den makedoniska regeringen sitt fulla stöd.

Ett av resultaten kommer att bli att Makedonien skriver under ett stabiliserings- och associeringsavtal med EU den 9 april.

- Det stödet och åtagandet kommer att bana väg för oss in i EU. Och Makedonien måste gå den vägen tillsammans med andra länder som Albanien och Turkiet, sade Trajkovski.

Han var beräknad att anlända till EU-mötet klockan 17.30. Men redan strax efter 16 klev han in i möteslokalerna, för att träffa Putin och statscheferna inom EU och diskutera den nya krisen på Balkan.

Parallell till Tjetjenien

Då hade Putin vid en presskonferens redan dragit paralleller mellan den hastigt uppblossande konflikten i Makedonien och det som skedde i Tjetjenien 1996.

Trajkovski kommenterade Putins jämförelse helt kort:

- Vi bevittnar under dessa dagar att vi ställts inför en enorm attack från Kosovosidan. Vi har en grupp människor som är att betrakta som brottslingar och de hotar demokratin, sade Trajkovski.

”Terrorism är gränsöverskridande”

- De har förlorat en marknad för smuggling och efter en månad lyckades de få grepp om den politiska situationen i Makedonien. Terrorism och extremism är gränsöverskridande och vi har ett gemensamt åtagande att bekämpa bägge.

Rykten under fredagen gjorde gällande att Vladimir Putin styrt om sitt besök och planerade enskilda förhandlingar tillsammans med Trajkovski under kvällen. Så blev det aldrig. Putin lämnade EU-mötet några minuter efter 17 för snabb färd till Slottet och möte med kungen. Redan en timme senare var den ryske premiärministern på väg mot Arlanda och färd hem.

Caroline Olsson