180 demonstranter omhändertagna i Stockholm i kväll

Försökte störa EU-topparnas middag

NYHETER

Mellan 180 och 190 personer omhändertogs av polis vid Gustaf Adolfs torg, Sergels torg och Kungsträdgården på fredagskvällen.

Genom att ropa och vissla i visselpipor försökte de att störa EU-topparna när de intog sin middag på Nationalmuseum.

- Det hade ju ingen som helst effekt. De var alldeles för långt ifrån Nationalmuseum för att EU-delegaterna skulle höra något, säger kommissarie Gert Andersson till Aftonbladet.se.

Demonstranterna var aktiva i Reclaim the streets och i AFA – en antifascistisk organisation. För att störa stats- och regeringscheferna som intog sin middag på Nationalmuseum ropade och visslade aktivisterna i visselpipor.

Enligt DN försökte demonstranterna pressa sig fram för att komma i närheten av Nationalmuseum. Men de motades vid kravallstaketen av polisen som hade extrainkallat förstärkning med kravallutrustad polis med hjälmar och sköldar.

Sedan trängdes aktivisterna tillbaka. Därefter satte sig ett trettiotal av demonstranterna i Kungsträdgården i protest. Då omringade polisen dem och slog dem med batong, uppger DN.

Aktivisterna spreds sedan av polis i bilar till Stockholms olika förorter.

- Vi avlägsnade dem från Stockholms city. Men vi körde dem till platser där det finns allmänna kommunikationsmedel, så att de kunde ta sig hem för egen maskin, säger kommissarie Gert Andersson.

Middagen vid Nationalmuseum avslutades och EU-delegaterna tog sig hem med eskort till sina respektive hotell utan incidenter.

Cecilie Frödén