Gömde knark i kalsongerna

EU-tjänstemannen greps på Arlanda

NYHETER

En högt uppsatt tjänsteman i en utländsk EU-delegation greps på Arlanda med knark gömt i kalsongerna.

Han var på väg till toppmötet när han avslöjades av tullens personal.

Foto: TOMMY MARDELL
KNARKHUNDEN REAGERADE När EU-tjänstemannen, som är från ett sydeuropeiskt land, skulle passera genom tullen på Arlanda reagerade en av knarkhundarna. I hans kalsonger hittades två gram hasch. Mannen riskerar nu dryga böter för smugglingsförsöket. Personerna på bilden har ingenting med det inträffade att göra.

Tjänstemannen åkte med flygbolaget Iberia och ingick i en delegation från ett sydeuropeiskt land. Det uppger källor i Tullverket för Aftonbladet.

Vid 14-tiden på onsdagen landade mannens plan på Arlanda. När han skulle passera tullen reagerade en av tullens knarkhundar.

EU-delegaten stoppades och skildes från sitt sällskap.

Inne i ett enskilt rum gick tullen igenom hans bagage.

EU-delegaten tvingades även ta av sig kläderna och kroppsvisiterades.

”Han tyckte det var mycket pinsamt”

I kalsongerna hittades drygt två gram hasch.

– Han tyckte det var mycket pinsamt. Han var ju här på toppmöte, berättar en källa.

Nu riskerar han böter för narkotikabrott. Böterna kommer sannolikt att bli höga eftersom de räknas ut efter EU-delegatens inkomster. Han tjänar 90 000 kronor i månaden.

Händelsen kunde inte ha kommit mer olägligt. EU-delegatens smugglingsförsök kan göra diskussionen om medlemsländernas narkotikapolitik ännu mer infekterad.

Sverige har en hårdför linje och tillåter exempelvis inte industriell odling av cannabis, vilket unionens jordbrukslagstiftning gör.

Och i flera EU-länder vill många politiker legalisera marijuana och hasch. I Portugal blir det i juli tillåtet att inneha både lätt och tung narkotika.

Avsedd för eget bruk

– Vissa länder i Europa har en mer liberal syn på narkotika, han kommer från ett sådant land, uppger en källa.

Av allt att döma var EU-delegatens narkotika avsedd för eget bruk.

Aftonbladet försökte i går få mer information om ingripandet, men fallet är belagt med sekretess. Tullåklagaren Rolf Gådefors hemligstämplade i går alla personuppgifter kring EU-delegaten.

– Inget strafföreläggande är dock utfärdat, säger Rolf Gådefors.

Ett strafföreläggande är en förenklad bötesprocedur. EU-delegaten får i så fall ett inbetalningskort av åklagaren och slipper åtal och rättegång.

Men då krävs att han erkänner brott.

Andreas Harne

ARTIKELN HANDLAR OM