Kravaller i city – 194 togs omhand

NYHETER

Kravaller utbröt i centrala Stockholm i går kväll samtidigt som EU-topparna satte sig till bords.

194 demonstranter omhändertogs av polisen.

Middagsgästerna märkte inget.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
EU-DELEGATERNA MÄRKTE INGENTING Demonstranterna samlades i centrala Stockholm runt klockan åtta i går kväll. Deras ambition var att störa EU-delegaternas middag på Nationalmuseum. De kom dock inte längre än kravallstaketen vid Grand Hôtel innan de stoppades av polisen.

Demonstranterna, rustade med kastrullock och visselpipor, samlades i city vid 20-tiden. Många hade lockats dit av flygblad som delats ut på stan med uppmaningen att ”störa EU-delegaternas middag” på Nationalmuseum.

– Vi skulle bullra så mycket som möjligt, berättar en 17-årig tjej. Tillsammans med sina vänner har hon rest från Blekinge för att visa sitt missnöje med EU-politiken.

De kom inte längre än till kravallstaketen framför Grand Hôtel.

– Det var väldigt oorganiserat och vi gick bara runt. Vi var inte ens i närheten att komma fram, säger Erik, 18.

Panik när de föstes ihop

Ett 90-tal kravallutrustade poliser motade med hjälp av hundar bort de vilsna demonstranterna. Från en helikopter kunde polisen snabbt få överblick över ungdomarna och omringa dem.

Enligt uppgifter från flera av demonstranterna, aktiva i bland andra Reclaim the streets och AFA, uppstod viss panik när de föstes ihop. Ett 30-tal satte sig i protest på marken utanför entrén till Daily News Café.

– Det såg ut som poliser stod och slog dem med batonger, berättar ett vittne som hann undan.

Fick sitta en timme i kylan

Enligt polisen kom inga demonstranter eller poliser till skada.

– Batong är verktyg som vi har rätt att använda och det är väl inte omöjligt att den har använts, kommenterar kommissarie Gert Andersson.

Många av ungdomarna satt över en timme i vinterkylan innan de i buss forslades till Täby, Upplands Väsby, Kungsängen och Hallunda. Där släpptes de på fri fot.

– Vi avlägsnade dem från Stockholms city med stöd av polislagens 13:e paragraf. De ska ha möjlighet att ta sig därifrån med allmänna kommunikationsmedel så att de inte ska behöva gå hem, säger Gert Andersson.

Andreas Fahlén, Peter Grensund

ARTIKELN HANDLAR OM