Anfall var bästa försvar för Putin

”Makedonien – det kan bli ett nytt Tjetjenien”

NYHETER

Vladimir Putin, 48, kände sig kanske inbjuden med armbågen.

Någon blyg, försagd och stryktålig gäst på EU-toppmötet ville han ändå inte spela.

Rysslands president tog chansen och försvarade sig på den punkt där alla trodde han var som känsligast: det blodiga kriget i Tjetjenien.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Putin och Persson De två statsledarna från Ryssland respektive Sverige vid den välbesökta presskonferensen. Där pratade Vladimir Putin så mycket att tiden inte räckte till för pressen att ställa följdfrågor om exempelvis kriget i Tjetjenien. Göran Persson bröt tillställningen med motivet att tiden inte räckte till.

Putin visste att kriget i Tjetjenien stod högt på dagordningen och skulle bli en fråga på presskonferensen med statsminister Göran Persson. Därför drog Putin en parallell med den pågående krisen på Balkan och kunde plocka ”pedagogiska” poäng.

– Utvecklingen i Makedonien påminner om den i Tjetjenien. När Ryssland drog bort sina styrkor 1996 fylldes det vakuum som uppstod av terrorister som var extremt nationalistiska. De kastade sig över grannlandet Dagestan. Vi fattade beslut om att angripa terroristernas baser och avväpna dem. I dag ser vi en liknande utveckling i Makedonien. Terroristerna måste avväpnas, säger Putin.

Tiden rann i väg

I oändligt långa utläggningar och tomma fraser om den tjetjenska problematiken fick Putin tiden att rinna iväg så att Göran Persson bröt tillställningen. ”Tidsbrist” gjorde att Putin slapp följdfrågor och en rad andra obekväma frågeställningar från pressen.

Många observatörer tyckte att Vladimir Putin gjorde ett överraskande självsäkert intryck. Men han imponerade inte på Boris Pankin, 70. Mannen som under 80-talet var Kremls ambassadör i Stockholm och under en kort tid efter kuppen mot Michail Gorbatjov utnämndes till utrikesminister följde Putins presskonferens på plats.

– Den mannen imponerar inte på mig. Han säger mig inget. Det bara skrämmer mig att han nu kräver att västmakterna ska bomba och bekämpa albanerna i Kosovo-Makedonien på samma sätt som Ryssland krigar i Tjetjenien, säger Pankin.

Hälsade på hos kungen

Vladimir Putin hade en intensiv dag som fick en extrapunkt på programmet: överläggningar på tu man hand med Makedoniens president Boris Trajkovski.

Putins presidentplan, en Iljusjin-96, landade klockan 10.20 på Arlanda i går förmiddag, där vice statsminister Lena Hjelm-Wallén och den svenska moskvaambassadören Sven Hirdman tog emot. Sedan bar det av i ilfart till Älvsjömässan. Där fick Putin för första gången möta EU:s stats- och regeringschefer i samlad grupp. Han hann med enskilda överläggningar med Göran Persson, ett kort besök hos kung Carl Gustaf på Slottet i Stockholm och en artighetsvisit hos ryske ambassadören Aleksej Nikiforov innan planet lyfte från Arlanda och satte kurs på Moskva.

Ett stort ryskt massmediauppbåd bevakar det här EU-toppmötet och en tv-journalist avslöjade att Putin särskilt uppskattat samtalet med Göran Persson.

Svenskt stöd till S:t Petersburg

Kanske för att den svenske statsministerns löfte om pengar till S:t Petersburg – Putins födelsestad – och övrigt bistånd inför stadens 300-årsjubileum om två år.

Och kanske för Perssons humoristiska slutkläm på presskonferensen.

– Den staden grundades ju en gång för att stoppa svenskarna. Och det är väl något att fira.

Sture Olsson