Polisen grep Kinas mest jagade man

Misstänks för bomber som krävde 108 liv

NYHETER

Den 40-årige döve och "misslyckade" Jin Ruchao greps i går.

Enligt polisen ska han först ha mördat sin flickvän - sen utlöst bomberna som krävde 108 människors liv.

I fredags för en vecka sedan sprängdes två stora bostadshus i staden Shijiazhuang i norra Kina. Fyra explosioner i tät följd jämnade praktiskt taget de två hyreshusen med marken.

108 människor dog och 38 skadades i bombattentatet.

Hans eget hus sprängdes

De flesta som bodde i husen - många var arbetare från ett bomullsspinneri i närheten och deras familjer - omkom omedelbart.

I ett av husen bodde Jin Ruchao själv.

Kinesisk polis sa redan tidigt att just han - den döve 40-åringen - var mannen bakom bombattentatet och gick ut med en belöning på 60 000 kronor för att han skulle kunna gripas så snabbt som möjligt.

Allmänhetens tips avgjorde

I går gav den massiva polisjakten som drivits över hela landet resultat. Jin Ruchao greps efter tips från allmänheten i staden Beihai på Kinas sydkust av officerare som känt igen honom från bilder som spritts över hela Kina.

- Vi lyckades tack vare den breda massans stöd, sa i går en av regeringens taleskvinnor.

Jin Ruchao var redan före attentatet efterlyst för att en vecka tidigare ha mördat sin flickvän i Yunnan i södra Kina. Hans motiv då ska ha varit att hon vägrade följa med honom tillbaka till hemstaden Shijiazhuang.

1983 fick 40-åringen sparken från bomullsspinneriet. Han anklagades för "huliganism" men fick bo kvar i fabrikens bostadsområde.

Jin Ruchao beskrivs av de kinesiska myndigheterna som en misslyckad person som gärna såg att andra också drabbades av olycka.

Petter Ovander