Lill uppträder för kungen och Silvia

Fest i två dagar när silverbröllopet firas

NYHETER

Fest i dagarna två blir det när kungen och Silvia firar silverbröllop i sommar.

På Gripsholms slott i Mariefred hålls den privata festen den 18 juni.

Mellan 100 och 150 gäster, däribland kungligheter från hela Europa, bjuds på galamiddag och teaterföreställning.

Foto: SÖREN ANDERSSON
GALAMIDDAG I GRIPSHOLMS SLOTT Kungaparets silverbröllop i sommar firas med pompa och ståt. Mellan 100 och 150 gäster är bjudna till Gripsholms slott den 18 juni där den privata festen hålls. Där blir det galamiddag och teaterföreställning. Dagen därpå deltar gräddan av Sveriges artister i Drottningholmsparken.

Den 19 juni 1976 gifte sig Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath i Storkyrkan i Stockholm.

I år är det 25 år sedan – och det ska förstås firas med pompa och ståt.

Dagen före, den 18 juni, hålls den privata festen på Gripsholms slott. På självaste bröllopsdagen, den 19 juni, firas det officiellt med mottagning och en stor utomhuskonsert på Drottningholm.

Alla detaljer om festligheterna är dock fortfarande hemliga.

Har bokat hela Gripsholms värdshus

Kungen och drottningen vill ännu inte avslöja vilka gäster som kommer till den privata festen eller vilka artister som ska uppträda på konserten.

– Det saknas fortfarande detaljer som är väsentliga för helheten och därför tycker huvudpersonerna här att det är lite för tidigt att gå ut med programmet redan nu. Veckan före påsk kommer allt att vara klart, säger hovets presschef, Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Tidningen Eskilstuna-Kuriren avslöjade i går att den privata festen kommer att hållas på Gripsholms slott. Det vill Elisabeth Tarras-Wahlberg varken bekräfta eller dementera.

Men helt klart är att hovet redan har bokat hela Gripsholms värdshus mellan den 18 och 19 juni. Hotellets alla 45 rum och sviter är bokade för kungaparets gäster och härifrån är det gångavstånd till det ståtliga slottet vid Mälaren.

Övriga gäster ska, enligt Eskilstuna-Kuriren, inkvarteras på Ulvhälls herrgård och Hotell Laurentius i Strängnäs.

Gräddan av Sveriges artister deltar

Enligt tidningen ska gästerna komma med båt från Stockholm, via Birka på Björkö. Före den stora galamiddagen på slottet blir det teaterföreställning i Gustav III:s teater. Ansvarig för detta är, enligt Eskilstuna-Kuriren, förre Dramaten-chefen, Lars Löfgren.

Dagen därpå får gästerna avnjuta den stora festen i Drottningholmsparken, där gräddan av Sveriges artister kommer att delta – enligt uppgift under ledning av Lill Lindfors.

TV 4 hoppas att få sända galaföreställningen.

– Det ser positivt ut, men vi har inte förhandlat klart ännu, säger Jan Scherman, programchef på TV 4.

Ryktet om att världsartisten Stewie Wonder flygs hit speciellt för silverbröllopsfesten dementerar dock Elisabeth Tarras-Wahlberg.

– Han kommer inte.

Kerstin Nilsson