Titta på bilder – i din mobiltelefon

Text, rörliga bilder och ljud – allt går att skicka med mms

NYHETER

HANNOVER

Tycker du att 160 tecken är häftigt?

Då har du inte sett det här.

Aftonbladet har testat uppföljaren till sms – mms.

Foto: BO SVERNSTRÖM
NÄSTA FLUGA? Varje månad skickas det 15 miljarder sms världen över – och för operatörerna gäller det att smida medan järnet är varmt. Därför lanseras nu mms, ett system som gör att du inte bara kan skicka text, utan även rörliga bilder och ljud. Vid årsskiftet finns telefonerna som klarar detta i butikerna.

När mobilföretagen tog fram sms hade de ingen aning om vilken sanslös succé det skulle bli. De trodde att bara affärsmän skulle skicka de korta textmeddelandena till varandra, men i stället är det ungdomarna som piper i väg ofattbara 15 miljarder sms världen över – i månaden.

En guldgruva för operatörerna

För operatörerna är det rena kassakon, och givetvis vill de smida medan järnet är varmt. Därför kommer uppföljaren mms, multimedia messaging service, häftigare än sms eftersom du kan skicka både text, bild och ljud. Det funkar redan i dagens mobilnät, men för att det inte ska ta halva dagen att skicka de tunga meddelandena bör man ha en mobiltelefon med gprs, hög överföringshastighet som är förberedd för mms. Vid årsskiftet ska det finnas sådana i butikerna.

Mms är en helt ny upplevelse. Ta en bild på dig själv, tanka över den till mobilen, och skicka i väg tillsammans med text eller varför inte en ljudfil. Det fungerar precis som elektroniska vykort på internet, den som får ett mms klickar bara på den bifogade filen som kan visas i fullskärm på mobilens display. Även om man har en snabb mobil går det långsammare än att skicka vanliga sms, men väntetiden är helt okej.

”Handlar om att uttrycka känslor”

Det går också att skicka små videosnuttar, jag laddar enkelt hem en biotrailer från internet till mobilen och skickar den till en kompis tillsammans med texten ”ska vi boka biljetter till i kväll?”.

– Mmshandlar om att uttrycka och dela med sig av sina känslor, säger Tomas Chatzopoulos på Nokia.

Hur mycket kostar det att skicka ett mms?

– Det vet vi inte ännu men det måste vara enkelt att använda och billigt, annars kommer ingen använda det, säger Tomas Chatzopoulos.

Åsa Erlandson