Presidentens tack: Vänner får toppjobb

NYHETER

NEW YORK

Det är ”pay-back time” för president George W Bush. Företagen och privatpersonerna som hjälpte honom ekonomiskt och politiskt vill nu ha någonting i gengäld.

Högst upp på önskelistan står någon av de 49 ambassadörsposterna som Bush ska fylla.

Just nu pågår en intensiv lobbying från hundratals bidragsgivare. 200 namn har plockats ut av Clay Johnson som är chef för Vita husets personalkontor.

Enligt New York Times finns det en gemensam faktor för väldigt många av namnen på listan. De har gett mer än 100 000 dollar till Bushs valkampanj. Många har också skänkt 100 000 dollar var för att finansiera festligheterna kring presidentens installation.

Posterna går att köpa

Clay Johnson medger att finansiellt stöd till presidenten är ett sätt att få en åtråvärd ambassadörspost.

– Presidenten väljer ut personer han känner sig komfortabel med. Är det en gammal vän? Har personen verkligen gjort någonting extra för att få presidenten vald?

Det är alltså inte i första hand de professionella meriterna som avgör, vilket retat upp amerikanska UD.

Den mest åtråvärda posten av alla, ambassadörstiteln i Paris, ser ut att gå till Howard Leach, en affärsman från San Francisco som donerat 282 000 dollar till Bushs och andra republikanska valkampanjer.

London går till den gamle vännen och hästuppfödaren Will Farish som också lättat rejält på plånboken.

Richard Egan, en annan stor bidragsgivare, får åka till Dublin.

Pengarna styr det mesta i amerikansk politik. Därför höjs alltfler röst för att införa kraftiga restriktioner för vilka som får ge bidrag och hur mycket.

Wolfgang Hansson