Minst 21 dödade av bilbomber i Ryssland

NYHETER

MOSKVA

Minst 21 människor dödades och över 140 skadades i södra Ryssland på lördagen av tre bilbomber, alla sprängda nära Tjetjenien.

Värst förödelse orsakade en bomb i Mineralnyje Vody. Den var gömd i en bil parkerad vid centrala marknaden. När den exploderade klockan tio på morgonen dödades 19 människor och över 100 skadades, sade president Putins sändebud Viktor Kazantsev.

Rysk tv visade bilder av skadade människor och utbrända bilvrak.

President Vladimir Putin reagerade omedelbart på attentaten med att sända chefen för den ryska säkerhetstjänsten FSB till området för att leda utredningen.

Ungefär samtidigt med den första laddningen exploderade en annan bilbomb i staden Jesentuki tre mil därifrån, men också i Stavropol-området, som gränsar till Tjetjenien . Där skadades tolv personer, varav två allvarligt.

Två poliser döda

Bilen med sprängladdningen exploderade nära en kontrollpunkt t illhörig trafikpolisen, meddelade Kremls talesman för Tjetjenien, Sergej Jastrzjembskij.

Den tredje sprängladdningen, i republiken Karatjajen-Tjerkessien, dödade två poliser som höll på att söka igenom bilen.

En person har gripits, sade Jastrzjembskij strax efter sprängningarna.

De tre explosionerna inträffade dagen före presidenten Putins toppmöte i Irkutsk med Japans premiärminister Yoshiro Mori.

- Det är svårt att säga just nu vem som genomförde dessa terrorattacker, men de är typiska för de tjetjenska banditerna, sade Jastrzjembskij till Moskvas eko.

FSB-chefen Nikolaj Patrusjev, som av Putin i januari fick ansvar för att leda ryska operationer i Tjetjenien, flög till området för att personligen leda utredningen. Putin sände också dit general Viktor Kazantsev, presidentens speciella företrädare för norra Kaukasus.

"Wahabitiska banditer"

Kazantsev sade att han skulle studera situationen på platsen. Men redan nu anade han "spår av wahabitiska banditer", det vill säga islamiska fundamentalister.

Flera bomber har exploderat i södra Ryssland sedan oroligheterna utbröt i Tjetjenien. I december förra året dog två människor i två sprängningar i staden Pjatigorsk.

I augusti och september 1999 dödades över 290 människor i en våg av terrorbombningar runtom i Ryssland. Tjetjenska separatister anklagades för att ligga bakom dem. Bombningarna ledde till den nya ryska offensiven i Tjetjenien, som har pågått i ett och ett halvt år.

TT-Reuters