Demonstranter tågade från Sergels torg

NYHETER

Ett knappt tusental demonstranter tågade vid lunchtid på lördagen från Sergels torg i Stockholm för att protestera mot EU-mötet i Älvsjö.

Vid avspärrningarna en knapp mil från city tog det stopp. Där väntade kravallutrustad polis med hästar och hundar.

- De etablerade sig på parkeringen vid Älvsjö idrottsplats, säger Bruno Järlestad, polisens presstalesman.

Närmare än så kom man aldrig själva EU-mötet. I tåget fanns representanter för 25 olika organisationer som fått tillstånd under parollen "Nej till EU", inklusive företrädare för kurderna i Sverige.

Enligt polisen fanns också grupper som Antifascistisk aktion och Reclaim the streets på plats.

Många av demonstranterna var mycket unga och klädda i svart, med röda fanor och maskerade ansikten. De gjorde sig hörda med visselpipor och megafoner och ropade slagord som "Persson kom ut" och "Vi vägrar leva på knä".

- Men allt är lugnt och städat och demonstranterna har följt våra anvisningar, säger Bruno Järlestad.

Försökte forcera avspärrningar

Några av de yngre demonstranterna försökte vid flera tillfällen forcera avspärrningarna mot mässhallarna cirka 500 meter bort genom att sparka och slå på staketet, utan att lyckas ta sig igenom. Resultatet blev att de organiserade demonstranterna ilsknade till och uppmanade ungdomarna att sluta bråka.

- Vi är här av tre skäl: vi är mot EU:s nyliberalism, vi är mot Schengen som Sverige går med i på söndag och vi är mot EU:s militarisering, säger Per-Åke Westerlund, vice partiledare i Rättvisepartiet socialisterna.

- Många har sagt att det inte skulle bli några demonstrationer vid det här mötet. Men jag gissar att vi är 3000-4000 personer här.

Enligt polisen handlade det dock om cirka 700 personer totalt. Demonstranterna fick aldrig någon kontakt med ansvariga inne på mötet och lämnade inte heller över någon deklaration.

- Det står hundratals kravallpoliser emellan. Vi kan inte lämna över något till dom där inne, säger Westerlund.

”Vi kommer tillbaka”

- Men vi kommer tillbaka i Malmö den 20 april och i Göteborg 14-16 juni. Då kommer Bush också och då blir vi 20 000 som demonstrerar.

Redan på fredagen försökte tre personer från organisationen Göteborgs ickevåldsnätverk ta sig in genom avspärrningarna runt EU-mötet.

Med sig hade de tre en banderoll med texten "EU = Elitens exklusiva ALU-projekt" och målet var enligt organisationen att utropa EU till Europas dyraste arbetsmarknadspolitiska åtgärd.

- EU-toppmötet har tema sysselsättning, men vi anser att EU-byråkratin inte är till så stor hjälp när det gäller arbetslösheten, säger företrädare för organisationen i ett pressmeddelande.

Strax efter klockan 14 började demonstrationen i Älvsjö att upplösas. Större grupper av demonstranter tog pendeltåget in mot city där polisen har förstärkt bevakningen.

Caroline Olsson