Här sker de flesta brotten

Rån och misshandel är vanligt i innerstan

NYHETER

Flest bilbrott görs i Södertälje och garagen vid Globen.

Den som vill undvika misshandel bör hålla sig borta från krogtäta Stockholms city.

Aftonbladet har undersökt var de flesta brotten sker. Här är en karta över det kriminella Stockholm.

Olika typer av brott sker ofta på olika typer av platser och tider på dygnet. Misshandel i offentlig miljö inträffar på natten i krogtäta miljöer, bilbrott sker i stora garage eller där det finns dyra bilar.

Det är inte alltid så enkelt, men påfallande ofta.

"Vi kan styra resurserna"

- Det är viktiga kunskaper eftersom vi kan styra resurserna dit de bäst behövs, säger Bengt Fredrikson, chef för länskriminalens underrättelseenhet.

Exempel på riktad verksamhet är Söderortspolisens insatser för att komma tillrätta med bilstölderna runt Globen och försöken att dämpa våldsbrottsligheten i norra Botkyrka.

- Det är extra viktigt att komma till rätta med kriminalitet som sker i boendemiljöer eftersom det skapar en så stor otrygghet, säger Bengt Fredrikson.

Som privatperson kan man aktivt agera för att minska risken att bli ett brottsoffer, till exempel genom undvika våldsamma miljöer.

Att dessutom ta taxi hem när man är onykter är ett annat sätt att slippa bli misshandlad eller rånad.

Bra att använda rattkrycka

Bästa sättet att inte få bilen stulen eller uppbruten är att ha en bil som enbart kan startas med en unik nyckel. Det hjälper också att själv tömma bilen, använda rattkrycka och parkera på en väl upplyst parkering.

Enklaste sättet att skydda sig mot bostadsinbrott är att ha säkerhetsdörr, dubbla lås, larm och låsbara fönster.

Olle Castelius