– EU-arbetet är som livet självt

Göran Persson om: Kompisarna i EU Sina hälsoknep Samtalet från Bush

NYHETER

Blair är bästa polaren. Luxemburgs premiärminister är en skämtare. Putin är inte alls lika sorgsen som han ser ut.

I en intervju berättar Göran Persson hur EU:s toppmöten egentligen går till.

Och hur han håller sig i form för att klara det tuffa arbetsprogrammet.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
EXKLUSIV INTERVJU Göran Persson berättar skvaller från Europas politiska topp för Aftonbladets Lena Mellin. Statsministern njuter av livet som toppolitiker, tupplurar, skogspromenader och mycket vatten gör att han håller sig i fin form och klarar av sin hektiska vardag. Och så maten förstås, fast ibland blir det bara frukost och frukt.

Det är kvällen efter Sveriges första EU-toppmöte.

Göran Persson har bytt kläder och pustar ut i statsministerns officiella bostad Sagerska huset. Han är på strålande humör. Beskriv hur mötet går till för oss som inte får vara med?

- Vi är ett kompisgäng som känner varandra väl. Vi träffas fem eller sex gånger per år och sitter då tätt tillsammans i två hela dagar. Vi kan varandras begränsningar.

- Jag vet precis var Jospin har sina gränser, hur resultatet i kommunalvalet i helgen påverkar honom.

- Det finns grupperingar i gruppen, det finns dem som man tycker bättre och dem som man tycker mindre bra om - som människor. Det följer inte nödvändigtvis de politiska gränserna.

Skojar ni med varandra?

- Oja. Jag körde många humoristiska varianter i dag när vi tröskade igenom slutsatserna. Man försöker skapa en sådan atmosfär.

- Men när vi får in någon annan i rummet, som exempelvis Putin, då blir man oerhört noga.

Vem är gruppens lustigkurre?

- Juncker. Det är en oerhört kul och trevlig person. Han är dessutom gruppens ålderman, han har varit med i tjugo år.

Vilka är dina favoriter?

- Blair är en mycket bra person som jag har en bra relation till. Och så de nordiska killarna, men med dem är det lite mer vardagligt. Aznar är också en bra person.

Är det tolkat hela tiden eller pratar ni direkt med varandra?

- I dag har jag talat engelska hela tiden. Annars är det så att man gör sina inlägg på sitt eget språk.

- När man jobbar sig igenom en text väljer man däremot det språk som de flesta kan och de allra flesta, utom Aznar, talar engelska. Jospin och Chirac kan men gör det inte av princip.

Hur viktig är maten?

- Måltiderna är oerhört viktiga. Vi sitter hela dagen från 9 till 23 utan pauser, det dukas upp på plats. Då ska maten vara bra och här i Stockholm har vi fått väldigt bra måltider.

Hur är Putin, eller Putte som ni säger, egentligen? Han ser väldigt sorgsen ut.

- Han är mycket allvarlig och mycket lågmäld. Men när vi sitter på tu man hand skrattade han friskt och skojade åt några gemensamma erfarenheter som jag inte kan gå in på nu. Då var han en helt annan person, lite fnissig faktiskt.

- Han är president i ett jättestort land med ett enormt historiskt arv att förvalta. Det finns kulturella skillnader.

Om ett år, vad tror du vi kommer att minnas från det här toppmötet?

- De utrikespolitiska inslagen. Den ryske presidenten satt vid samma bord som EU:s statsministrar, det har aldrig hänt förut. Det kommer president Bush göra i Göteborg, det blir också första gången.

- Dessutom har jag som EU:s ordförande skickats iväg till Nord- och Sydkorea. Det tror jag inte heller hänt förut att man sänt iväg folk på det viset.

- Dessutom har vi bestämt att Solana ska åka till Mellanöstern för att se om EU kan genomföra en gemensam politik för området.

Du är EU:s ordförande till 1 juli. Vilka egenskaper har du mest nytta av?

- Erfarenhet, även om det snarare är en färdighet än en egenskap. Jag är glad att jag fått den här uppgiften först

efter fem år som statsminister.

Är det rimligt att stats- och regeringschefer i timmar diskuterar när den franska gasmarknaden ska avregleras?

- Jag förstår om det kan verka konstigt. Men i själva verket är det en jättefråga, ungefär som att lägga om från höger- till vänstertrafik. Vad det handlar om är att några länder avreglerat sina marknader och andra inte. Om jag inte missminner mig så har den brittiska posten, ett skyddat statligt monopol, köpt in sig i Citymail. Det går inte att ha det så.

EU-arbetet är en blandning av stort och smått. Gala och hårda förhandlingar, visioner och detaljer. Vad tycker du om det?

- Det är som livet självt. Det som är stort i sak behöver inte bli stort i politiken. Men om allt vore logiskt och rationellt skulle man bli tokig.

George Bush kommer till toppmötet i Göteborg. Du har talat med honom i telefon redan. Hur var det?

- Samtalet var snarast av social karaktär.

- Det var han som ringde för att etablera kontakt. Vi talade om klimatfrågor, världshandelsorganisationen WTO och det ekonomiska läget. Han var trevlig och rakt på sak som amerikanska politiker alltid är. De är lätt att få kontakt med.

Nu jobbar du och reser mer än någonsin. Hur håller du dig i form?

- Fyra saker är viktiga. Att dricka mycket vatten. Att äta klokt. Sedan sover jag alltid middag i minst tio minuter. Antingen på en soffa eller i en stol som går att vicka. Efter det är jag väldig pigg. När jag är ledig tar jag dessutom långa promenader, 4-5 timmar i skogen.

- Men det basala är att sköta kosten, att inte äta för tungt. En sådan här dag, när det är väldigt mycket att göra, då blir det bara frukost. Och mycket frukt.

Tony Blair kom direkt från det mul- och klövdrabbade Cumbria till Stockholm. Nu är du en potentiell smittbärare. Hur hanterar du det?

- Han åkte tillbaks dit direkt efter mötet. Men jag som reser så mycket har redan dragit slutsatser av det. Jag skulle aldrig gå in på lagården på Harpsund. Eller på någon gård över huvud taget. Det vore fullständigt idiotiskt. Det finns ett förbud och det måste respekteras, alla måste ta sitt ansvar.

I onsdags hade du varit statsminister i fem år. Hur firade du det?

- Inte alls, det bara ramlade förbi.

- Tiden har gått väldigt fort samtidigt som det känns som jag hållit på väldigt länge. Jag har frågat mig hur det går ihop och kommit fram till att jag har en så intensiv vardag att tiden går fort samtidigt som jag hinner med mycket.

Du kanske har kul också.

- Det är ett fantastiskt rikt liv.

Perssons blandning för lyckat toppmöte

Vem är vem av politikerna på toppmötet

Lena Mellin