Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

I dag blir hela EU gränslöst

hamnar utanför När Laitis Lacis vinkar av sin flickvän Kitija Zake på väg till Riga befinner han sig i Schengen. Hon, på andra sidan taggtråden i Frihamnen i Stockholm, är på väg ut ur det nya riket. Passkontrollen har försvunnit inom Schengen men hårdnat för den som åker ut eller in.   hamnar utanför När Laitis Lacis vinkar av sin flickvän Kitija Zake på väg till Riga befinner han sig i Schengen. Hon, på andra sidan taggtråden i Frihamnen i Stockholm, är på väg ut ur det nya riket. Passkontrollen har försvunnit inom Schengen men hårdnat för den som åker ut eller in. Foto: peter kjellerås

    Glöm inrikes och utrikes. I dag reser du i eller utanför Schengen.

    Men glöm inte passet - det behövs även i det nya riket.

    Aftonbladet ger dig den totala guiden. Här är 25 frågor och svar om Schengen.

 

1. Vad är Schengen egentligen?

Schengenavtalet är ett avtal som ska göra det enklare för människor att röra sig inom Schengen, medan kontrollen av personer som reser in och ut ur området blir hårdare.

2. Vilka är med i Schengen?

Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island, Tyskland, Österrike, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Spanien, Portugal, Italien och Grekland.

Storbritannien och Irland är inte med i samarbetet. Alla nya EU-länder blir automatiskt med i Schengen.

3. Varför heter det Schengen?

Platsen där avtalet först skrevs under av fem EU-länder 1985 heter Schengen. Det är en liten by med 340 invånare i Luxemburg.

4. Hur vet man att man är i Schengen?

Det kommer inte att finnas några "Välkommen till Schengen"-skyltar. Schengen är sedan två år en del av EU. Vid gränskontrollerna ska du därför följa vanliga blå EU-skyltar.

5. Kan jag slänga passet nu?

Nej, du behöver inte visa pass vid gränserna men det kan behövas när du checkar in på hotell eller om du blir stoppad av polisen på gatan misstänkt för brott. Passet behövs dessutom när du reser utanför Schengen. Till London till exempel.

6. Måste jag verkligen ha pass för att bo?

Ja, i till exempel Frankrike och Belgien måste du kunna styrka nationalitet när du tar in på hotell, marinor, vandrarhem eller campingplatser. På svenska hotell behöver utländska medborgare dock bara visa id-kort. Namn, födelsetid och namnteckning måste sparas av hotellen i minst tre månader.

7. Men i Norden behöver jag väl inget pass?

Nej, Norden är passfritt. Både vid gränser och på hotell. Däremot finns det frågetecken kring flygresor från Arlanda till Helsingfors med flyg som börjat resan i England eller Irland. Resenärerna kan då behöva pass även från Arlanda. Information ges när du bokar resan.

8. Skulle vi inte få ett nytt id-kort med passtatus?

Jo, kortet är på gång, men blir inte klart före sommaren. Det nya id-kortet kommer att ha uppgifter om din nationalitet som inte finns på de gamla. Det kommer att kosta ungefär som ett pass (225 kronor). Med kortet kan du resa helt passfritt inom Schengen.

9. Måste jag ha både id-kort och pass?

Nej, det är valfritt. Du behöver inte skaffa det nya id-kortet för att resa inom Schengen. Passet duger gott. Och passet behövs ju även i fortsättningen när du reser utanför Schengen.

10. Blir det färre passkontrollanter i Sverige?

Nej, märkligt nog betydligt fler. Polisen räknar med att det behövs 300-400 fler heltidskontrollanter plus tillfällig personal. Främst för att förstärka de yttre gränserna där resenärerna nu måste visa pass både vid ut- och inresa. På mindre flygplatser och hamnar tar tullen över passkontrollen.

11. Slipper jag tullen också?

Nej, tullen måste du passera oavsett vart du reser. Gränserna för alkohol inom EU är fortfarande en liter sprit, sex liter starkvin, 26 liter vin, 32 liter starköl och 400 cigaretter.

Från övriga länder, även Åland och Kanarieöarna, är kvoten en liter sprit, två liter vin och 32 liter starköl.

12. Vad händer med taxfree-försäljningen?

Precis som tidigare kan du bara köpa taxfree när du reser utanför EU. Undantagna är fortfarande Åland och Kanarieöarna, där kan du handla taxfree.

13. Får jag ta med mina Sobril till Frankrike?

Nej, inte utan intyg. Om du för in mediciner klassade som narkotika för eget bruk i andra Schengenländer krävs intyg från Läkemedelsverket. Ett narkotiskt preparat i Sverige behöver inte vara det i andra länder. Kontrollera med ambassaden vilka regler som gäller. Intygsblankett finns på www.mpa.se.

14. Blir visumreglerna strängare i Sverige?

Ja, Sverige har haft avtal med 19 länder som nu försvinner. Invånare i 135 av världens 192 länder måste ha visum till Sverige. Visumet gäller i tre månader i hela Schengen.

15. Måste vi också söka visum till fler länder?

Ja, till Zimbabwe. Däremot slipper vi söka visum till Kroatien.

16. Har alla Schengenländer samma visumregler?

Nej, Tyskland till exempel skriver utan problem ut två veckors turistvisum till jugoslaver. I Sverige görs en mer noggrann kontroll.

17. Kan polisen neka en person med visum att resa in?

Ja, om personen hamnat i det så kallade SIS- registret efter det att visumet utfärdats. Polisen kan också kräva att personen visar att den har pengar för att försörja sig under sin vistelse.

18. Så är man med i dataregistret så är det kört?

Nej, alla länder har rätt att i undantagsfall utfärda nationella visum av humanitära skäl. Till exempel om personen har en svårt sjuk släkting i Sverige. Visumet gäller bara i Sverige.

19. Vad är SIS-registret?

Schengen information system, SIS, är ett kriminalregister som används vid gränskontrollen. Här lägger medlemsländerna in information om efterlysta personer, fordon eller föremål.

20. Kan jag finnas i registret?

Nej, bara om du är efterlyst av polisen. Just nu finns några hundratusen personer som är misstänkta, dömda, häktade eller försvunna. Den största andelen, cirka 700 000 personer, är dock flyktingar som har sökt uppehållstillstånd men avvisats med förbud att resa in i Schengen igen.

21. Vem har tillgång till registret?

Polis, kustbevakning, gränskontroll och tull. Migrationsverket och svenska ambassader har tillgång till spärrlistan, där personer med återreseförbud finns. Det är bara Sirene, polisens sambandscentral, som får lägga in eller ta bort uppgifter.

22. Är SIS samma sak som Europol?

Nej, det är vattentäta skott mellan de båda. SIS är ett efterlysningsregister medan Europol är ett förspaningsregister. Europol har uppgifter om dömda eller misstänkta för grövre brottslighet som narkotikabrott.

23. Blir det svårare för flyktingar att ta sig till Sverige?

Schengenavtalet har egentligen inte med flyktingar att göra. Däremot blir de yttre gränskontrollerna hårdare. Flyktingar som fått återreseförbud från ett annat Schengenland kommer inte in i Sverige.

24. Gör Schengen det svårare att söka asyl?

Traditionellt kan man inte söka asyl på svenska ambassader i sitt eget land eftersom man måste vara på flykt och i behov av skydd. Därför måste man ta sig till Sverige. Och det blir svårare eftersom svenska flygbolag nu riskerar att bötfällas om de flyger in personer utan giltiga resehandlingar.

25. Hamnar flyktingar automatiskt i SIS-registret?

Nej, endast den som avvisas eller utvisas ur Sverige och får återreseförbud. I Sverige gäller återreseförbudet i minst två år.

Jessica Ritzén
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet