Aftonbladet vann årets Guldspade

Wolfgang Hansson och Nuri Kino prisades för sitt reportage

NYHETER

Prisade – igen och igen och igen!

Aftonbladets reportrar Wolfgang Hansson och Nuri Kino vann i går Grävande journalisters stora pris Guldspaden 2000 för sitt skakande reportage om människosmugglingen till Sverige.

– Det känns oerhört kul att få pris för ett så viktigt och angeläget ämne, säger Wolfgang Hansson – som tar hem priset för andra gången.

Foto: LENNART JÖNSSON
”DET KÄNNS OERHÖRT KUL” Nuri Kino och Wolfgang Hansson fick Grävande journalisters stora pris Guldspaden 2000. De har skrivit en artikelserie om människosmugglingen till Sverige. ”Det känns oerhört kul att få pris för ett så viktigt och angeläget ämne”, säger Wolfgang Hansson.

På grävarseminariet i Piteå hyllades pristagarna i går kväll, med statyetter och blombuketter.

Wolfgang Hansson, sedan i höstas Aftonbladets korrespondent i New York, vann Guldspaden i klassen stora tidningar tillsammans med frilansjournalisten Nuri Kino, för sin artikelserie om människosmuggling förra sommaren. Priset delas med Sydsvenska Dagbladet, som också hade en artikelserie om människosmugglingen.

Vann för andra gången

Wolfgang Hansson reste hem till Sverige i förrgår för att kunna närvara vid prisutdelningen.

– Jag visste ju inte om vi hade vunnit eller inte, men eftersom vi var nominerade var ju chansen stor, säger Wolfgang Hansson – som även vann Guldspaden 1993.

Han och Nuri Kino träffades under jordbävningskatastrofen i Turkiet 1998. Kino arbetade även den gången för Aftonbladet.

I tre, fyra månader förra våren arbetade de tillsammans. De reste runt i Sverige och till Amman i Jordanien för att träffa människosmugglarna och deras offer: flyktingarna som betalar ett högt pris för att med hjälp av falska pass smugglas in i Sverige.

– Det var väldigt svårt att få både smugglare och offer att ställa upp och berätta eftersom alla var så rädda. Men mycket tack vare Nuri lyckades vi.

Nuri Kino, som är assyrier, har bott i Sverige sedan 1974. Han talar såväl assyriska som arabiska och turkiska – och hans språkkunskaper och unika kännedom om olika kulturer var ovärderliga för arbetet.

– Det här var något som behövde göras, säger Nuri Kino.

”Det har varit ett fantastiskt år”

Det är fjärde gången på bara några månader som Aftonbladets kammar hem ännu ett prestigefyllt pris.

– Det har varit ett fantastiskt år, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

– Vi har vunnit fyra av de tyngsta priserna: vi har vunnit för vår webb, som är framtiden, vi har vunnit grävarpriset, som är grundbulten i all journalistik, Guldpennan, som är det tredje benet i journalistiken, nämligen stilistiken, och Årets nyhetsbild.

– Just grävande journalistik är något som vi medvetet har satsat på – att granska och avslöja är ju en tidnings huvuduppgift – och det har ju gett utdelning.

– Jag är väldigt stolt över mina medarbetare och glad över att vårt fokus på nyhetsjournalistiken och den nya tekniken ger så fantastiskt resultat.

Kerstin Nilsson