Kraftig offensiv mot albanska gerillan

Makedoniska trupper rycker fram mot bergsfästen

NYHETER

TETOVO

Makedonien satte i gång sitt hittills hårdaste artillerianfall mot albanerna utanför Tetovo på söndagsmorgonen. Flera rapporteras ha skadats då granater och raketer regnade över gerillaställningarna ovanför den makedoniska staden.

Foto: AP
Makedonisk specialpolis i Tetovo.

Redan vid femtiden började regeringstrupper rulla ut från centrala Tetovo mot gerillans fästen i bergen runt staden. Artilleriangreppet inleddes vid sjutiden på morgonen. Kvällen innan satte regeringsstyrkorna för första gången in helikoptrar, också det ett tecken på att en bred offensiv nu inleds.

Stridsvagnar rullade genom Tetovos ödsliga centrum och ställdes upp där polis hittills har hållit vakt.

Regeringstrupper och albansk gerilla möttes i den våldsammaste konfrontationen hittills nära byn Gajre i bergen nordväst om Tetovo.

"Vi har intagit nyckelpositioner"

Mot eftermiddagen bröt makedonisk militär igenom en av gerillans vägspärrar och ryckte in i Gajre samtidigt som man tvingade albanerna att dra sig tillbaka.

- Rensningen av området från terrorister genomförs framgångsrikt och vi har intagit nyckelpositioner, sade Makedoniens premiärminister Ljubco Georgievski i ett uttalande då han besökte Tetovo på söndagen.

Tysklands försvarsminister sade på lördagen att man planerar att skicka 100 fallskärmssoldater till Tetovo för att förstärka Kforstyrkorna på andra sidan gränsen mot Kosovo.

- Det här är en kamp mot terrorister, inte mot någon enskild etnisk minoritet. Vi genomför detta för att terrorismen i längden äventyrar fundamenten i det multi-etniska Makedonien, sade regeringens säkerhetsrådgivare Nikola Dimomtrov i huvudstaden Skopje.

Hus står i brand

Hus och bilar stod då i brand i Gajre och makedonisk militär sköt mot hus som misstänktes skydda rebellerna. Bybor protesterade och menade att regeringstrupperna angrep oskyldiga civila, men fick inget gehör, rapporterar AP.

Även det gamla turkiska fortet Tetovo Kale uppges ha intagits av regeringsstyrkorna.

När Gajre säkrats riktade de makedoniska trupperna fokus mot byn Llavce strax norr om Gajre och som även den hålls av gerillan.

Enligt AP syntes på söndagen rök även från byarna Skelce och Llavce nära Tetovo. Gatorna i byn Shipkovica var tomma och invånarna gömde sig i källare och skyddsrum.

Albanerna har kontrollerat bergen ovanför Tetovo sedan den 13 mars.

Gerillan har tagit över flera byar norr om Tetovo. Området har huvudsakligen albansk befolkning. Gerillan tros ha mellan 500 och 1 000 lätt beväpnade medlemmar kring Tetovo.

Regeringen har uppmanat civilbefolkningen att lämna området, men många har valt att stanna kvar.

Framryckning för första gången

Senare rapporterade en Reuterskorrespondent att makedoniska trupper för första gången ryckte fram mot gerillaställningarna - fortfarande i ovisshet om ifall gerillan överhuvudtaget var kvar.

En stridsvagn och ett bepansrat trupptransportfordon följda av infanterisoldater började ta sig uppför en bergsstig, sade Reuters man i Tetovo.

Även DPA återgav ögonvittnesrapporter om att makedonierna inlett ett stort anfall. Makedoniska trupprörelser syntes och kraftiga explosioner hördes.

Regeringssidan har förklarat sig fast besluten att återta byarna och gerillans bergsfäste Kale utanför Tetovo.

Makedoniens försvarsdepartement bekräftade att en operation med målet att driva bort "terroristerna" har inletts, rapporterar AFP.

- Operationen som regeringen har tillkännagett inom ramen för sitt ultimatum till terroristerna med målet att driva ut dem från Makedoniens territorium håller på att genomföras, sade försvarsdepartementets talesman Georgi Trendafilov till AFP.

Stöd från grannländer

Bulgariens och Greklands försvarsministrar gav vid ett möte i lördags kväll sitt stöd till den makedoniska parten i konflikten, rapporterade den grekiska nyhetsbyrån ANA på söndagen.

Grekland och Bulgarien har gett Makedonien militärt bistånd. Den grekiska regeringen bekräftade också på söndagen att den har överlämnat två helikoptrar av typ Hewy till den makedoniska armén.

Under ett möte i staden Plovdiv i Bulgarien sade försvarsminister Bojko Noev från Bulgarien och Akis Tsohatzopoulos från Grekland att de vill stödja Makedoniens territoriella integritet.

- Vi är redo att aktivt stödja Skopjeregeringens ansträngningar att undvika ett inbördeskrig. Detta kan dock bara ske inom ramen för EU:s och FN:s ansträngningar, sade Tsohatzopoulos.

AP, Reuters, TT-AFP