Bolaget hyrde legosoldater

Amnestyrapport pekar ut Lundin Oils dotterbolag

NYHETER

Adolf H Lundins bolag anlitade personal som utbildats av ett av världens mest hårdföra och skrupelfria "säkerhetsföretag", Executive Outcome.

Det hävdar Amnesty i en rapport från i maj förra året.

Executive Outcome grundades och leds av Eeben Barlow. Under 1980-talet var han i hemlighet Europaansvarig för den sydafrikanska apartheidregimens fruktade Civil Co-operation Bureau, som ledde regimens dödspatruller.

En stor del av kritiken mot Lundin Oil - och Carl Bildts engagemang i dess styrelse - grundar sig på en rapport från Amnesty International från i maj förra året.

I rapporten finns ett hittills icke uppmärksammat avsnitt där det framgår att Amnesty fått rapporter om att IPC, som är helägt dotterbolag till Lundin Oil AB, använt sig av lokala "krigare" vilka "tränats av ett privat militärt säkerhetsföretag".

Skulle garantera "lag och ordning"

I en tidigare version

av rapporten talade Amnesty klarspråk om vilket säkerhetsföretag som åsyftades.

Där stod att IPC engagerat säkerhetsfolk som "tränats av Branch Heritage", vilket Amnesty kallade "en avläggare till det privata legosoldat-bolaget Executive Outcome..."

I Amnestys slutrapport sägs att det kanadensiska oljebolaget Arakis engagerade Executive Outcome i Sudan under 1980-talet. När ett annat kanadensiskt företag övertog Arakis oljekoncession i Sudan krävde det i stället att den sudanesiska staten skulle garantera "lag och ordning". Och det gjorde Sudans regering.

Men regeringen engagerade, enligt Amnesty, "ett privat militärt säkerhetsföretag som regeringen försåg med en beväpnad milis".

Pengarna skulle användas i kriget

Att pengar från Lundin ibland till och med direkt används för att bekosta krig, kunde man läsa i

Wall Street Journal redan 1997.

Lundin-ägda Tenke Mining Corporation hade just betalat ut 50 miljoner dollar "för ett samarbetsprojekt" med statsägda, kongolesiska Gecamines. Kongos finansminister Mawapanga Mwana sa att huvuddelen av pengarna från Tenke skulle användas i kriget:

- Vad är det för mening att investera i gruvorna om vi inte vinner kriget? frågade han.

Mobutu vann inte kriget i Kongo.

Men Adolf H Lundin hade helgarderat genom att samtidigt satsa på Laurent Kabila, som ju stred mot Mobutu.

Adolf H Lundin berättade i Dagens Industri om balansakten:

- Vi har talat med Laurent Kabila och han verkar vara på vår sida.

Anders Hasselbohm