De föder in sina barn i EU

Höggravida afrikanska kvinnor flyr – till Sveriges nya sydgräns

1 av 4
ny eu-medborgare på väg Nigerianska kvinnan Faith leker med sin dotter Stefani, två månader. Fanny, närmast, kom med en överfull fiskebåt till Fuerteventura och Kanarieöarna för bara två dagar sedan och ska föda vilken dag som helst. - Jag var livrädd under hela överfarten - men jag har inget val, säger Fanny. - Den enda möjligheten för mitt barn finns i Europa.
NYHETER

PUERTO DEL ROSARIO

I går blev Sverige en del av Schengen.

Tillsammans med 14 andra länder har vi nu en gemensam gräns mot den övriga världen.

Samtidigt laddar EU upp för att hålla obehöriga utanför Schengens murar. Förra året försökte nästan en halv miljon människor ta sig in i unionen illegalt.

Aftonbladet har rest till Fuerteventura, Sveriges nya passgräns i söder, där afrikanska höggravida kvinnor riskerar sina liv för att kunna föda sina barn i den europeiska gemenskapen.

Med fara för sina liv flyr de höggravida kvinnorna över havet.

För att föda sina barn in i den europeiska gemenskapen.

– I Nigeria finns ingen framtid för min dotter, säger Faith som fick lilla Stefani bara en vecka efter den svåra båtfärden till Fuerteventura.

Nu får båda stanna av humanitära skäl.

Faith kommer från Nigeria och betalade motsvarande tio tusen kronor till männi-skosmugglare för att få plats i en båt som skulle ta henne till EU.

– Nu vill jag bara stanna i Europa. Jag vill ha papper och tillstånd att arbeta. Det är allt jag begär. Jag vill kunna ge min dotter en framtid, säger Faith som flydde från inbördeskriget i Nigeria.

– Jag är kristen. Alla i min familj och många av mina vänner som också är kristna har blivit dödade.

Okänt för svenskar

För de flesta svenskar är den illegala invandringen från Afrika ett abstrakt problem som få vet speciellt mycket om.

Faktum är att flykten över Rio Grande mellan Mexiko och USA är mer uppmärksammad och omskriven i Sverige än den massiva flyktingströmmen från Nordafrika in i Spanien. Men från och med i går, när Schengensamarbetet trädde i kraft, fungerar Kanarieöarna som Sveriges sydligaste passgräns. Därmed har spanjorernas flyktingproblematik också blivit en svensk angelägenhet.

I Spanien är den illegala invandringen från Afrika ett växande problem. Varje natt kommer nya rangliga farkoster med hoppfulla människor.

Sedan bevakningen förstärkts vid Gibraltar sund släpps allt fler flyktingar av vid Fuerteventura, en ö i Kanarieöarna.

Farvattnen är osäkra. Ibland kantrar de överfyllda båtarna och kroppar efter drunknade människor flyter iland.

Men de fattiga människorna fortsätter att komma. Det enda de har att förlora är sina liv.

Ljuger om EU-medlemskap

Bland flyktingarna som kommer till Kanarieöarna finns många höggravida afrikanska kvinnor.

I några fall har kvinnor till och med väntat så länge med att resa att födseln har satts igång ombord på den överlastade fiskebåten mitt emellan Marocko och Fuerteventura.

Flyktingsmugglarna har berättat för kvinnorna att barnen automatiskt blir EU-medborgare om de föds i Spanien. Så är dock inte fallet. Däremot får kvinnan och hennes barn stanna av humanitära skäl.

Nigerianskan Faith studerade på universitetet när oroligheterna blev outhärdliga. Under en månad var hon på flykt innan hon hamnade på Fuerteventura liksom tusentals andra afrikanska flyktingar. I dag bor Faith i spanska Röda Korsets hem för flyktingkvinnor med nyfödda barn.

Här finns också Fanny som kom till ön för två dagar sedan och som ska föda om någon dag. Hon kom med en av dessa överfyllda primitiva hembyggda fiskebåtar.

– Jag var livrädd hela tiden men hade inget val, säger Fanny.

Fanny är trött men hoppfull. Hon studerade på universitetet när oroligheterna bröt ut.

– Den enda möjligheten för mitt barn finns i Europa, säger hon.

Skickar sina söner

Bland de tusentals illegala invandrare som kommit till Fuerteventura under det senaste året finns också hundratals minderåriga pojkar som saknar föräldrar.

De föräldralösa barnen tas om hand av spanska myndigheter enligt lagen om minderåriga. De får bo på ett barnhem i öns huvudort Puerto del Rosario. Där de får mat och en säng och de får också gå i skola.

Utan undantag saknar de flesta flyktingar som kommer till Spanien id-handlingar. Att få de föräldralösa barnen att avslöja sina namn och berätta varifrån de kommer är omöjligt. Pojkarna litar inte på någon. De vill inte heller svika sina föräldrar som har sänt dem med förhoppningen att de ska lyckas skaffa sig en bättre framtid.

Föräldrarna har ofta betalat sina sista besparingar till människosmugg-lare.

– Situationen är mycket tragisk. Pojkarna vill inte svika sina föräldrar och därför är det en enorm press på dem att få stanna och att lyckas, säger socialarbetaren Ana Avdic vid Röda Korset i Fuerteventura.

– Vi kallar dem som kommer hit för illegala immigranter men alla som kommer flyr ju från något. Antingen från ett krig eller från hungern eller från båda delarna. De tror att bara de kommer till Europa ska allt lösa sig. Vi har därför bara sett början på flyktingvågen till EU.

Thomas Gustafsson, Joachim Lundgren