”Nu kan jag leva igen”

Kjell-Olof Feldt frisk igen med hjälp av naturmedel

NYHETER

Kjell-Olof Feldt lider av åldersdepression. Det började för ett halvår sedan och han förstod först inte varför han blev nedstämd.

- Nu äter jag en naturmedicin som innehåller johannesört. Och jag tycker att jag kan leva igen, säger han.

Foto: Lasse Allard
Åldersdeprimerad För ett tag sedan upptäckte förre finansministern Kjell-Olof Feldt att han var åldersdeprimerad. Men sedan han tog naturmedlet johannesört försvann nedstämdheten.

Förre finansministern Kjell-Olof Feldt var i går kväll krönikör i SVT:s nyhetsmagasin Agenda. Han berättade där öppenhjärtigt om sina egna problem och tankar kring att åldras och bli gammal.

Begrep inte varför han blev nedstämd

– I förrgår begravdes min mor, hon var nästan 93 och hade levt ett långt liv. Men hennes död har fått mig att fundera mer än annars på livet, åldrandet och dess obevekliga slut. Själv blir jag 70 i år, sa han.

Han förstår att det kan vara svårt att leva med en kropp som börjar svika.

– Men värre är ändå om hjärnan eller själen börjar må dåligt - och nu pratar jag inte om demenssjukdomar utan om insikten om livets ändlighet.

För ett halvår sedan drabbades han själv. Han kallar det för åldersdepression.

– Jag begrep inte själv varför jag blev nedstämd. Det var min hustru som till slut fick mig att inse vad som hänt och att göra något åt saken.

– Men man måste handskas med ålderdomen när den väl infinner sig. Man ska må bra, inte bara vara fri från fysiska krämpor utan också vara lycklig, inte bära på sorg och bedrövelse.

Botemedlet heter johannesört

Botemedlet hittade han i en naturmedicin. I dag äter Kjell-Olof Feldt johannesört.

– Jag tycker liksom min hustru att jag kan leva igen. Döden finns där som förr, men den förstör inte längre min dag.

Petter Ovander