Ökat förtroende för Göran Persson

Temo: S-ledaren nu mer populär än Schyman

NYHETER

Göran Persson vinner allt större förtroende hos de svenska väljarna.

Statsministern har stöd hos 40 procent, vilket gör honom populärare än vänsterpartiets Gudrun Schyman. Det visar en undersökning från Temo.

Även om Göran Persson gått framåt i popularitetsligan, är det fortfarande för Alf Svensson som svenskarna har störst förtroende. Detta enligt en ny Temo-undersökning, som gjorts för Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet.

Mer än hälften av de tillfrågade, 52 procent, uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för kristdemokraternas ledare.

Men statsministern tar alltså ett stort kliv framåt. Jämfört med den förra mätningen, som gjordes i september förra året, har stödet för Göran Persson ökat från 31 till 40 procent.

Framför allt är det de borgerliga väljarna som i högre grad än tidigare säger sig ha förtroende för Persson.

Sedan i höstas har statsministern fått stor medial uppmärksamhet. Han har suttit i tv-soffor och pratat om köttätande, samtidigt som han varit EU-ordförande.

Sammantaget kan detta ha lett till att Göran Persson blivit något av en landsfader för allt fler väljare, skriver DN.

Högt betyg för Olofsson

Maud Olofsson, ny partiledare för centerpartiet, får även hon högt betyg i undersökningen: 21 procent av de svenska väljarna har förtroende för henne.

Gudrun Schyman har vunnit större förtroende bland de svenska väljarna: en uppgång från 35 till 39 procent jämfört med förra året.

Moderatledaren Bo Lundgren är populär hos 30 procent av väljarna - lika många som gav honom stöd i höstas. 17 procent av de tillfrågade har förtroende för folkpartiets Lars Leijonborg.

Minst populära i Temomätningen är de miljöpartistiska språkrören Lotta Nilsson Hedström och Matz Hammarström. Bara sex respektive sju procent av de svenska väljarna uppger att de har förtroende för de båda språkrören.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM