58 elever omkom i branden

NYHETER

58 elever omkom i en brand i sovsalarna vid en skola i östra Kenya på måndagsmorgonen. Ytterligare 28 är allvarligt skadade.

Foto: AP
90-procentiga brännskador 16-årige Jacob Wanyoro tas om hand av sjukvårdspersonal på Kenyatta-sjukhuset i Nairobi, Kenya. 58 av hans skolkamrater dödades i branden i skolans sovsal. Ytterligare 27 elever skadades i branden i staden Machakos, fem mil utanför Nairobi.

Alla de omkomna var pojkar i åldrarna 15 till 19 år. Enligt CNN tros den höga dödssiffran bero på att eleverna i panik försökte ta sig ut och trampade ner varandra innan de föll offer för rök och eld. Enligt BBC skadades 28 andra elever, alla pojkar, allvarligt och många av dem fördes till ett närliggande distriktssjukhus. Men sex av pojkarna var så illa brännskadade att de fördes till ett större sjukhus i Nairobi. Deras tillstånd beskrivs som kritiskt.

Polisen misstänker att branden var anlagd. Teorin bygger enligt flera nyhetskällor på att personal känt bensinlukt i lokalerna på söndagen. Personalens uppgifter och det faktum eldens snabba förlopp gör att lokala medier spekulerar i att branden började med en bensinbomb.

Taket rasade in

- Först slukade lågorna dem och sedan rasade taket in. Elden spred sig väldigt snabbt, säger distriktets polischef Hussein Dado till nyhetsbyrån Reuters.

Många av de 130 tonåriga eleverna lyckades fly ut från sina rum när branden upptäcktes, men enligt uppgifter var en av dörrarna ut låst och fönstren var igenspärrade.

Daniel Persson

ARTIKELN HANDLAR OM