Svenska soldater till Makedoniens gräns

Ska ingå i tungt beväpnat förband

NYHETER

Ett fyrtiotal svenska Kfor-soldater kommer att ingå i en nybildad brittiskledd styrka som ska sättas in vid gränsen mellan Makedonien och Kosovo.

Styrkans uppgift blir att patrullera området och den kan komma att förstärkas med ytterligare svenskar.

En styrka på omkring 400 brittiska och nordiska soldater ska bildas för att hjälpa till att patrullera gränsen mellan Makedonien och Kosovoprovinsen, meddelade den svenska försvarsmakten på måndagen. Samma besked gav Storbritanniens premiärminister Tony Blair inför parlamentet i London.

Svenskarna som tagits ut för den multinationella styrkan ingår i en granatkastarpluton som förstärkts med samverkansofficerare och underhållspersonal.

- Det är det tyngst beväpnade förbandet vi har därnere. De kan lösa även andra uppgifter som spaning och patrullering, säger Adam Folcker, pressansvarig på Swedint, Försvarsmaktens centrum för internationell verksamhet.

Mulåsnor med vapen

Soldaterna kommer från den svenska Kfor-bataljon som redan finns på plats i Kosovo och som tidigare har varit förlagd i den kosovoserbiska byn Laplje Selo strax söder om provinshuvudstaden Pristina samt i sydöstra Kosovo i närheten av Presevodalen.

Den nya multinationella styrkan kommer att sättas in någon gång inom en vecka, uppger försvaret.

TT: Finns det gerilla i området där svenskarna sätts in?

- Uppgiften blir förmodligen att patrullera på kosovosidan. Sedan vet jag att Kfor-förband har tagit mulåsnor på kosovosidan som har varit på väg över gränsen lastade med vapen. Så det förekommer rörelser även om det inte har förekommit strider.

Brittisk förstärkning

På måndagen blev det också klart att Storbritannien förstärker sin närvaro i Kosovo genom att skicka ned ytterligare 120 soldater. Förstärkningarna ska sköta obemannade flygplan av typen Phoenix som ska hjälpa den internationella fredsstyrkan Kfor med spaning och informationsinsamling i Kosovo. Kfor leds av militäralliansen Nato.

På sikt kan också den nya multinationella enheten komma att förstärkas med fler svenskar. I slutet av april åker det svenska insatskompaniet ned, 190 man som bland annat ingår i ett mekaniserat skyttekompani.

- Ja, det är väl inte otänkbart. Om den svenska bataljonen får ytterligare soldater så har den ju möjlighet att frigöra trupp till sådana här uppgifter, säger Folcker.

Fredrik Sjöquist/TT