Krav på förändringar inför stämman

NYHETER

På onsdag dribblas det ordentligt i Globen. Ericsson har bolagsstämma och 600 000 aktieägare har chans att säga sitt.

I ena hörnan finns Ericssons ledning med Lars Ramqvist i spetsen. I den andra laddar Aktiespararna med tungt artilleri. Räkna med att någon får rött kort.

I kulisserna finns de två stora ägarblocken Investor och Industrivärden. De äger tillsammans bara 7 procent av kapitalet i Ericsson, men kontrollerar drygt 66 procent av rösterna tack vare systemet med A- och B-aktier.

Fanns inte det skulle Ericsson sannolikt styras av utländska aktieägare som står för 55 procent av kapitalet. Men utländska ägare kontrollerar bara knappt 2 procent av rösterna.

Enligt Ericsson har 4 400 aktieägare i förväg anmält sitt intresse. De allra flesta är småsparare, samma grupp som köpt Ericsson senaste året parallellt med att de stora ägarna sålt och tagit hem vinsten.

Antalet aktieägare har fördubblats sedan slutet av 1999. Men värdet på aktien har halverats efter det senaste raset.

Bland ägarna finns representanter för Sveriges Aktiesparares Riksförbund, vars vd Lars-Eric Forsgårdh redan krävt styrelseordförande Lars Ramqvist avgång. I stället föreslås Percy Barnevik, ordförande i Investor och ABB. Aktiespararna tar med en rad raka frågor och kommer att kräva svar.

Kritik från näringslivet

Tung kritik har också avfyrats från toppar i svenska näringslivet.

- De behöver någon som kan vända upp och ner på det där stället, säger Carl Palmstierna, vd för riskkapitalfonden Idi, i senaste numret av amerikanska Business Week .

Bakom Idi och Palmstierna står ett 30-tal företagsledare, bland andra Gustaf Douglas, Fredrik Lundberg, Bernt Magnusson, Christer Zetterberg och Melker Schörling.

Enligt Palmstierna beror problemen hos Ericsson på att de två stora maktblocken Investor och Industrivärden missköter ägarrollen. Och så länge maktblocken och systemet med A- och B-aktier finns kvar kommer problemen att fortsätta.

- Jag kommenterar aldrig min styrelse, men det är viktigt att ha nöjda ägare, sade vd Kurt Hellström på Cebit-mässan i Tyskland till tidningen Vision i går.

Mobiltelefonerna stora sorgebarnet

Det är mobiltelefonerna som gjort livet surt för Ericsson. Multijätten tillverkar till 80 procent industriprodukter som säljs till bolag, inte till konsumenter.

Visserligen vinstvarnade företaget i förra veckan, vilket fick aktien att störtdyka. Men Ericsson har enligt Aktiespararna tagit hem mer än hälften av alla order som finns i världen när det gäller utrustning. Sorgebarnet är den enda produkt som riktas direkt till enskilda konsumenter - mobiltelefonerna utgör 20 procent av verksamheten och gick med 16 miljarder i förlust.

Resten av Ericsson bedöms vara en rätt hyfsad affär.

- Problemet är att Ericsson har ingen i styrelsen som begriper sig på konsumentprodukter, säger Gunnar Ek vid Aktiespararna.

- Vi har också frågat oss hur mycket av nedgången för Ericsson som beror på hetsjakt av journalister och att man har en vd och en informationschef som inte är kompetenta att hantera media och medias frågor. Vi anser att aktien ligger 20 kronor för lågt enbart på grund av att det finns ett informationsproblem.

Caroline Olsson