Rekordklipp på kulturhus

Värdet på lägenheten steg med 2,8 miljoner - på nio månader

1 av 2 | Foto: PETER KNOPP
IDYLL VÄRD MILJONER Kommunala Stadsholmen sålde i fjol huset med sju lägenheter till hyresgästerna. I går visades en fyrarummare till salu för 4,25 miljoner, vilket är 2,8 miljoner mer än inköpspriset för bara nio månader sedan.
NYHETER

Nu görs rekordklipp i innerstans allmännyttiga kulturhus. Trots politikernas löfte om att dessa inte ska säljas som bostadsrätter.

En fyrarummare i 1700-talsmiljö på Yttersta Tvärgränd är till salu för 4,25 miljoner. Vinst 2,8 miljoner, jämfört med inköpspriset i fjol.

- Huset är nybyggt i gammal miljö och ett undantag från vårt beslut att inte sälja kulturhus, säger borgarrådet Stella Fare (sp), ordförande i Stadsholmen.

Stadsholmen är allmännyttiga Svenska Bostäders dotterbolag för kulturhus. Den borgerliga majoriteten, som raskt säljer ut allmännyttan, har tydligt lovat att kulturhus ska förbli hyresfastigheter.

Men det gäller alltså inte ett hus byggt 1985, även om det är i gammal stil och ligger i en ömsint bevarad Södermiljö i centralt drömläge. Svenska Bostäder har redan sålt, eller är på väg att sälja, mer än hälften av sitt övriga innerstadsbestånd på 9 500 lägenheter.

Säljarna gör inget fel

Det ska poängteras att säljarna - de före detta hyresgäster som alltså köpte lägenheten i fjol somras - inte gör något fel när man nu väljer att sälja.

- Priset blir så här högt i detta unika läge på Skin- narviksberget, säger mäklaren Martin Lamprecht. Jag har värderat lägenheten på den bostadsmarknad som gäller i innerstan.

I går visade han etagelägenheten på 90 kvadrat med utsikt mot faluröda stugor och syrenhäckar uppe på berget mot Riddarfjärden. Många har anmält köpintresse.

Aftonbladet kunde för ett par veckor sedan avslöja hela prislistan för de tusentals lägenheter som på knappt två år sålts för 13-14 miljarder. Och är värda det dubbla på bostadsmarknaden.

Hyran på Yttersta Tvärgränd var drygt 7 000 kr/mån före ombildningen. Enligt Svenska Bostäder var totalpriset för fastigheten 10,2 miljoner, 18 994 kronor per kvadratmeter.

Huset är inte kulturskyddat

Enligt vad man kan räkna fram med hjälp av föreningens ekonomiska plan begränsas dock insatserna för lägenheterna, med nya lån, till 16 022 kr/kvm. Innebär 1 442 000 kr för 90 kvm.

Salupriset, 4,25 miljoner, motsvarar 47 222 kr/kvm. Hittills största vinsten i Aftonbladets många granskningar av denna nya miljonmarknad.

- Svårt att förstå den politiska logiken, säger Charlotte Axelsson, vd för Svenska Bostäder. Vi skulle inte få sälja upprustade kulturhus, bara icke renoverade i dåligt skick. Nu har försäljning av ett par sådana hus stoppats, medan det här genomfördes.

- Många hyresgäster i kulturhusen vill köpa, säger Stella Fare. Men vi säger nej. Huset på Yttersta Tvärgränd är inte kulturskyddat. Därför gjorde vi ett undantag.

Totalt har Stadsholmen ungefär 1 500 lägenheter. De flesta i Gamla stan och på Söders finaste höjder.

Lennart Arnstad