2 600 sparkas från Ericsson

”Kostnader ska sänkas med 20 miljarder kronor”

NYHETER

På morgonen i dag fick de anställda på Ericssons fabriker i Linköping och Kumla reda på hur många som sägs upp.

Ryktena besannades. Totalt 2 600 personer varslas om uppsägning.

– Det är inte goda insatser från tusentals metallarbetare som lett till miljardförluster. Felen finns att söka högre upp i företaget, säger Metalls ordförande Göran Johnsson.

I en första kommentar till Aftonbladet lovar näringsminister Björn Rosengran statliga pengar för att hjälpa de drabbade orterna.

Det största industrivarslet i Sverige i modern tid är ett faktum.

1500 i Kumla, 1100 i Linköping

Klockan nio i dag fick personalen på Ericssons mobiltelefonfabrik i Linköping det ödesdigra beskedet: 1 100 av fabrikens 1 650 anställda sägs upp. Förutom de 500 som varslats tidigare får ytterligare 600 sluta.

I Kumla varslas 1 500 av fabrikens 3 200 anställda.

– Genom ett omfattande rationaliseringsprogram ska vi sänka kostnaderna med minst 20 miljarder kronor, säger Mads Madsen, pressansvarig på Ericsson.

I England varslas 1 200 personer när fabrikerna i Carlton och Scunthorpe läggs ner.

Bemanningsföretagen intresserade

Med hjälp av Proffice och Manpower erbjuds de anställda omplacerings- och utbildningsprogram.

Ericssons vd Kurt Hellström säger till Sveriges Radios Eko att företaget är inne i ”en svacka” just nu.

– Marknaden förändras och vi anpassar oss och måste anpassa verksamheten till de förändringar vi ser. Långsiktigt är jag övertygad om att

tillväxten kommer, säger han.

Hur ser du på att Kumla drabbas nu?

– Jag tycker alltid det är trist att behöva säga upp anställda och dra ner. Och det är naturligtvis tråkigt att det också drabbar Kumla, säger Kurt Hellström.

Metalls ordförande Göran Johnsson är tveksam till det vettiga i åtgärdsprogrammet och lägger skulden på Ericssons ledning.

– Det är inte goda insatser från tusentals metallarbetare som lett till miljardförluster. Felen finns att söka högre upp i företaget. Konjunkturnedgång och effekterna av tidigare misstag slår som vanligt mot dem som inte har möjlighet att påverka situationen, säger han i ett pressmeddelande.

Krav på individuella åtgärdsplaner

Göran Johnsson kräver att företaget nu tar sitt ansvar för de många arbetare som sägs upp i Kumla och Linköping.

– Det behövs bland annat individuella åtgärdsplaner och utbildning under uppsägningstiden. De berörda kommunerna behöver också stöd för att finna nya jobb, säger han.

Ericssons miljardbesparingar görs inte bara inom produktion, utan även på administration, marknadsföring och försäljning, enligt pressansvarige Mads Madsen.

Hälften av konsulterna får gå

Antalet konsulter ska också ses över. Närmare 50 procent av Ericssons cirka 15 000 konsulter världen över kommer att försvinna. Till viss del ska dessa ersättas av egen personal, uppger informationschef Pia Gideon för TT.

Näringsminister Björn Rosengren har känt till varslen i en vecka och är bekymrad, både för de enskilda som förlorar sina jobb och den förlust på kompetens som åtgärderna kan innebära för Sveriges viktigaste företag.

Rosengren orolig

– Jag är orolig för att de stora neddragningarna kommer att leda till att de förlorar kompetens som behövs när marknaden vänder för efterfrågan på Ericssons produkter. Det vore förödande om en tillväxt hindrades av brist på kompetent personal, säger han.

– Vi har känt till det här i en vecka nu och kommer att satsa statliga medel på att hjälpa de drabbade orterna. Vad det är kan jag inte gå in på i dag.

Maria Saving, Olle Castelius