Nio döda i belgisk tågkrasch

Tåg på fel spår kolliderade med pendeln

NYHETER

Nio personer omkom i en våldsam tågkollision utanför Bryssel på tisdag morgon.

Ett lokaltåg rammade ett stillastående tåg som kommit in på fel spår. Ombord fanns 80 skolbarn och studenter.

Foto: AP
Räddningsarbetare letar efter överlevande bland vrakdelarna efter kollisionen mellan två tåg nära staden Pecrot i Belgien.

Ett 20-tal personer har skadats och minst åtta av dem uppges vara svårt skadade.

Olyckan hände 8.45 lokal tid cirka 25 kilometer öster om Bryssel. De två tågen frontalkrockade på linjen mellan universitetsstäderna Leuven och Ottignies, uppger en taleskvinna för det statliga järnvägsbolaget SNCB-NMBS.

Pendeltåget var på väg mot Leuven.

Det tomma tåget med två vagnar hade stannat vid byn Pericot, vilket inte är normalt. Från andra hållet, på samma spår, kom pendeltåget i full fart.

Ögonvittnen rapporterar om hur pendeltåget slog till bromsarna men aldrig hann stanna.

Körde mot rött

Järnvägsbolaget har bekräftats att det tomma tåget, ett lok och två vagnar, tidigare kört mot rött ljus. Den ensamme föraren fortsatte sedan av okänd anledning ytterligare 8 km på fel spår innan han till slut stannade i Pecrot.

Enligt nyhetskanalen CNN finns uppgifter om att järnvägsbolaget visste att man hade ett tåg på fel spår. Varför man inte lyckades få stopp på tåget tidigare var på eftermiddagen oklart. Föraren i det tomma tåget är en av de som omkommit.

Enligt ögonvittnen stod det tomma tåget stilla då pendeltåget kom rusande mot Leuven i full fart, rakt mot det stillastående loket.

Barn och studenter omkom

Det tunga loket plöjde genom pendeltåget och krossade vagnar innan det till slut landade ovanpå. Kraften i kollisionen var våldsam och räddningsmanskap kämpade ännu flera timmar efter olyckan med att försöka ta sig in i de förvridna resterna av pendeltågsvagnarna.

Ombord på pendeltåget fanns cirka 80 passagerare, i första hand skolbarn och studenter på väg till skolan

Vittnen berättar om hur man hörde hur pendeltåget med skrikande bromsar rände rakt in i det stillastående loket.

- Det lät som två enorma metallburkar trycktes ihop med våldsam kraft, berättar ögonvittnet Anna-Marie Choumuerthe för BBC.

- Jag gick ut för att se vad som hände. Och jag hörde och såg människor som skrek i tågfönstren.

Ett annat ögonvittne berättar också om fruktansvärda scener.

- Jag såg ett svart rökmoln som steg medan tågen vaggade fram och tillbaka.

Flera timmar efter olyckan försökte räddningsmanskap fortfarande att ta sig in i de förvridna metallresterna efter vagnarna.

Caroline Olsson