Ericsson-anställda missnöjda med ledningen

Två av tre saknar förtroende för Lars Ramqvist

NYHETER

Var fjärde Ericsson-anställd skulle vilja byta arbetsgivare.

Och förtroendet för ledningen är lågt: 67,7 procent är missnöjda med Lars Ramqvist, visar en undersökning på aftonbladet.se.

- Jag är förvånad över att inte missbelåtenheten är större, säger Metalls ordförande Göran Johnsson.

Vid 15-tiden i dag hade drygt 1 100 svarat på Aftonbladets nätenkät för Ericsson-anställda, som publicerades i morse.

Undersökningen visar att Ericssons personal fortfarande är lojal mot sitt företag. 72 procent tycker till exempel att media hackar för mycket på företaget.

Och 86, 4 procent uppger att de tror på Ericsson som företag.

- Det glädjer mig. Jag tror att folk som jobbat länge på ett företag i regel är väldigt positiva till varumärket och företaget, säger Göran Johnsson, Metalls ordförande, till Aftonbladets internetupplaga.

- Det är så sammanknippat med ens egen trygghet och utveckling att företaget går bra. Så det är nog ganska mycket psykologiskt också.

Hälften missnöjda med Hellström

Sämre ställt är det däremot med de Ericsson-anställdas förtroende för företagsledningen. Mer än hälften, 54 procent av deltagarna i enkäten, svarar att de inte har förtroende för vd:n Kurt Hellström.

Ännu mer missnöjd är personalen med Lars Ramqvist: 67,7 procent uppger att de inte har förtroende för honom som styrelseordförande.

- Det förvånar mig att det inte är ännu större missbelåtenhet, säger Göran Johnsson.

- Det är tur att det inte är ett val bland de anställda till de där posterna. Med enkla demokratiska principer skulle de inte kunna sitta kvar.

En del av missnöjet bottnar i att Hellström och Ramqvist hållit så låg profil när det gungat på Ericsson, tror Johnsson.

- Ett bevis på ledarskap är ju att man faktiskt ser folk i ansiktet och berättar det man måste göra. Annars blir det ett väldigt glapp mellan det man säger och det man gör. Särskilt i ett företag där affärsidén bygger på kommunikation, säger han.

Var fjärde vill byta jobb

Var fjärde i enkäten uppger att de skulle vilja ha en annan arbetsgivare.

- Det är också ganska lågt med tanke på vilken tuff situation de anställda befinner sig i just nu, kommenterar Göran Johnsson.

Nästan 37 procent av deltagarna i undersökningen har investerat i Ericsson-aktier sedan förra våren.

Bara 16,6 procent av de anställda uppger att de har sålt aktier i företaget under samma period.

Maria Saving