Städerska tvingad till sex med chefen

Invandrarkvinnor utnyttjas när de söker jobb

NYHETER

Unga kvinnor inom städbranschen tvingas till sex med arbetsledare - för att få jobb. De utsätts också andra sexuella trakasserier.

En ung invandrarkvinna erbjöds till exempel ett städjobb - på villkor att hon låg med städledaren.

Det framkom på ett seminarium om sexuella trakasserier och etnisk diskriminering i dag.

På tisdagen arrangerade Fastighetsanställdas förbund ett seminarium i Stockholm om sexuella trakasserier och etnisk diskriminering. Just kvinnlig städpersonal, och då i synnerhet invandrare, tycks vara särskilt drabbad av arbetsledare som tafsar eller ställer sexuella krav för att anställa.

Invandrarkvinnor utnyttjas

- Vår erfarenhet är att invandrarkvinnor inom städbranschen är en utsatt grupp. De känner inte till sina rättigheter vilket gör att städledare och andra utnyttjar deras svaga ställning, säger Märit Röger, handläggare på Jämo, till TT.

Frilansjournalisten Åsa Hammar har skrivit boken "Som om vi inte finns - om rasism och sexism i städbranschen" där hon listar fall av diskriminering inom företaget Partena Clean, numera Partena Företagsservice.

Utsattes för grova närmanden

En ung afrikansk kvinna gick med på samlag med städledaren eftersom hon behövde jobbet.

En annan ung kvinna utsattes för grova närmanden av sin städledare.

Facket har uppmärksammat problemet.

-Det är svårt att säga i siffror i vilken utsträckning det sker. Det är nog många fall som aldrig kommer fram, säger Lars-Göran Nilsson på Fastighetsanställdas förbund till aftonbladet.se.

Till seminariet kom 35 fackombud från hela landet. De representerade i första hand städbranschen och på frågan om vilka som kände till minst ett fall av sexuella trakasserier på sin arbetsplats räckte hälften upp handen. Lars-Göran Nilsson säger att det finns många svartjobbare och skumma företag i städbranschen och att en av fackets uppgifter är att se till att fler städare informeras om sina rättigheter.

Personalchef: Hon har rätt

Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, fick under fjolåret in 15 anmälningar om sexuella trakasserier. Det är ett fall mindre än det föregående året, men en fördubbling jämfört med 1998. Det finns ingen statistik om från vilka branscher anmälningarna kommer.

Gerth-Owe Andersson, personalchef på Partena, ger Åsa Hammar rätt i historiebeskrivningen:

- Det är bra att man lyfter sådana här frågor och inte lägger locket på.

I dag arbetar Partena Företagsservice för att motverka sexuella trakasserier.

Daniel Persson, TT