Tycker du att Ramqvist ska avgå?

Här är hela chattet med Metall- ordföranden Göran Johnsson

NYHETER
Foto: JOACHIM LUNDGREN
Göran Johnsson chattar med Aftonbladets läsare.

Göran Johnsson säger: Hej och välkomna, nu är jag här!

???? säger: Jag undrar vem är du?

Göran Johnsson säger: Jag är Göran Johnsson, ordförande i Metall sedan 1993. Innan dess jobbade jag på Volvo i Olofström.

Lina säger: hej! vad är Metall för nåt?

Göran Johnsson säger: Metall är ett fackförbund som organiserar bl a de Ericsson-anställda arbetarna. Vi har totalt 420 000 medlemmar i Sverige. Då ingår även pensionärer. Aktivt cirka 320 000 vilket är Sveriges näst största förbund.

Daniel säger: Kommer krisen i Ericsson att påverka er?

Göran Johnsson säger: Ja, det påverkar ju i första hand medlemmarna som jobbar på Ericsson. Men om antalet medlemmar som blir arbetslösa påverkar det ju även fackförbundet negativt. Men framför allt är det en smäll för de som blir arbetslösa.

Lena säger: Nu ska Ericsson sparka tusentals, vad gör facket?

Göran Johnsson säger: Vi försöker att för det första förstå om det är motiverat att göra så här stora uppsägningar och vi ska naturligtvis syna det här noggrant och se om vi inte kan få ner antalet.

neo säger: Tror du Sverige kommer att hamna i en lågkonjunktur i och med att Ericsson skär ner så drastiskt?

Göran Johnsson säger: Jag tror inte det blir någon lågkonjunktur. Men det påverkar Sveriges tillväxt negativt. Dels är det över 2 500 som mister jobbet, om man räknar in underleverantörer och den psykologiska effekten påverkar det tillväxten negativt.

Morg.. säger: Va gör facket för att få bort pampväldet

Göran Johnsson säger: Jag försöker och vi försöker att påtala orättvisorna med de löner och fallskärmar och annat som toppar i näringslivet tar ut. Vi försöker bilda opinion både bland medlemmar och i media för att det här är alldeles orimligt.

Fackordförande säger: Hej, är klubbordförande på riksbyggen i Kalmar. Vad tror du på sikt att arbetstiden kan sänkas till?

Göran Johnsson säger: På sikt tror jag att arbetstiden kan sänkas ner till 35 timmar i första fasen. Lever vi riktigt länge och inte är för gamla tror jag den går ner ytterligare. Men det kommer att ta ett antal år.

Fredda säger: Tycker du att ni gör skäl för de höga avgifter ni tar ut varje år?

Göran Johnsson säger: Vi försöker ha en verksamhet i Metall där vi både har bra bevakning via arbetsplatsklubbar och annat. Ska man ha bra bevakning och studieverksamhet så kostar det pengar. Vi försöker att inte ta ut mer än nödvändigt och 1999 sänkte vi avgiften något.

Stålfarmor säger: Hej Göran, är det kul att vara ordförande i Metall

Göran Johnsson säger: Ja, när man har medlemmarnas förtroende är det väldigt kul.

Hypnos säger: Vilket ishockeylag hejar du på?

Göran Johnsson säger: Jag hejar nog på Djurgården, du.

adde säger: Hur var det att jobba på Volvo i Olofström ??

Göran Johnsson säger: Det var ganska tufft, men det var kul. Vi gjorde karosserna till Volvos personbilar. Jag jobbade på verkstaden där i 15 år innan jag blev heltidsengagerad i facket, så jag har erfarenhet att arbeta med nävarna också.

stina2 säger: Varför ska man vara med i facket?

Göran Johnsson säger: Därför att om vi håller ihop, vi som jobbar, så har vi mer att säga till om än om var och en kämpar för sin sak. Vi är starkare tillsammans och det är det som är fackets idé.

Gunnar säger: Tycker du inte att Ericsson ska hålla ut och se vad som händer nu efter de nya modellernas lansering, eller är dett en NÖDVÄNDIG lösning, kanske den enda ?

Göran Johnsson säger: Jag tycker att man ska gå igenom det här varslet väldigt noga och se om man verkligen har gjort rätt bedömning. Det är viktigt att man inte säger upp fler än att man kan sätta igång igen och producera för fullt.

Myran säger: Tycker du att Ericssons Ramqvist ska avgå?

Göran Johnsson säger: Han måste reda ut problemen innan han funderar på att avgå. Nu måste Hellström och Ramqvist visa att de gör skäl för sina löner och bonusar. Då är det inte frågan om att sticka utan då ska problemen redas ut.

anna2 säger: Har du nån gång jobbat med nåt annat än fackligt arbete? Vad är du utbildad till?

Göran Johnsson säger: Jag är utbildad till verktygsarbetare och har har haft flera olika jobb innan jag började med heltid i facket.

Per35 säger: Angående misstroendet till Ericsson chefer säger du "Det är tur att det inte är ett val bland de anställda till de där posterna. Med enkla demokratiska principer skulle de inte kunna sitta kvar" Då borde inte vi heller ha vår statsminister kvar.

Göran Johnsson säger: Nja, han har ju fått 35 procent i ett val. Och sedan har han ingått ett samarbetsavtal med partier så man kommer över 50 procent och man har majoritet i riksdagen.

Peter 1 säger: Jag tycker att Lars Ramqvist agerar mer som opinionsbildare än som företagsledare. Vad tycker du?

Göran Johnsson säger: Ja, i så fall har det varit en väldigt tyst opinion. I alla fall det sista rycket. Före dess så var han både i riksdagen och i debattartiklar mer. Nu har det varit rätt tyst kring honom.

Kalle, 17 säger: Är det rätt att höga chefer som missköter sitt jobb får miljoner i avgångsvederlag?

Göran Johnsson säger: Nej, det tycker inte jag.

Gunnar säger: Har inte Ericssons ledning agerat fegt och orättvist mot sina anställda då de i sådan lång tid fått gå ovetande. Eller är detta inget unikt

Göran Johnsson säger: Tyvärr är det inte alldeles unikt. Men det är möjligt att man skulle kunna informerat utåt tidigare.

Mimmi säger: Om du vore kvinna för en dag, vad skulle du då göra som ledare för ett mansdominerat fackförbund?

Göran Johnsson säger: Jag skulle gå på fackföreningsmöten, jag skulle sätta mig i facklig utbildning och slåss för att tjejerna fick lika mycket makt som killarna i Metall.

Berit, 58 säger: Är du feminist?

Göran Johnsson säger: Ja.

anna2 säger: Var bor du? Är du från Varberg?

Göran Johnsson säger: Hehe... Jag kommer från Olofström i Blekinge men jag bor nu i Spånga sedan nio år tillbaka.

Gunnar säger: Har du inga ambitioner att ge dig in i politiken och framföra dina åsikter och på så sätt förändra klimatet för svenska företag

Göran Johnsson säger: Jag svarar att så länge Metallarna tycker att jag är en skaplig ordförande vill jag helst vara ordförande i Metall. Där anser jag att jag kan påverka både politik och näringsliv.

busen säger: Ericsson kommer att gå i konkurs nu eller hur?

Göran Johnsson säger: Det tror inte jag.

Göteborgaren säger: Tycker du att de var bra att Sverige gick med i Schengen?

Göran Johnsson säger: Jag tror att Schengen är rätt på sikt, även om det kommer en del barnsjukdomar."

Stålfarmor säger: Vad har du för framtida planer?

Göran Johnsson säger: Ja, närmaste timmen ska jag prata på ett avdelnignsmöte i Sundsvall. Sedan ska jag köra bil till Örnsköldsvik. Sedan hoppas jag att det ordnar sig för de som blivit uppsagda på Ericsson idag.

Peter 1 säger: Vad tycker du om Attac-rörelsen?

Göran Johnsson säger: Jag tycker att den fyller en betydelsefull funktion.

Johan säger: Hur ska framtida Ericsson-fall undvikas i Sverige´??

Göran Johnsson säger: Bättre framförhållning, klokare planering och fortsatt satsning på människor.

nemhem säger: Tycker du att LO skall förena sig med sina europeska motsvarigheter och bilda en europeisk central organisation?

Göran Johnsson säger: Jag är inte så säker på det. Men jag vill ha ett mycket tätt samarbete mellan facken i olika länder.

Göteborgaren säger: EU, för eller emot?

Göran Johnsson säger: Jag är för EU.

anna2 säger: Har du alltid varit fackligt engagerad?

Göran Johnsson säger: Inte alltid, nej. Jag började 1968 men jag började arbeta som 14-åring 1960, så jag har ett antal år före mina förbrytelser..

stina2 säger: Hur länge har du jobbat på Metall?

Göran Johnsson säger: Jag blev andre ordförande 1990 och blev förbundsordförande 1993.

Sune säger: Vad betyder Ericsson-krisen för Sverige och mig? Är vi på väg in i lågkonjunkturen

Göran Johnsson säger: Vi är på väg i en konjunkturavmattning. Förhoppningsvis sätter inte detta för djupa spår. Men risken är att det får ganska stora effekter.

Peter 1 säger: Vilka tre förändringar skulle förbättra EU mest?

Göran Johnsson säger: Bättre öppenhet, mera diskussion om de nära arbetsplatsfrågorna, fackliga frågorna - och ett tätare och bättre samarbete mellan både politiker, fackföreningar och näringsliv.

Göteborgaren säger: Om Sverige skull gå med i Emu, var tror du det skulle innebära för Sverige?

Göran Johnsson säger: Ja, vi skulle slippa det här med att valutan varierade för mycket. Och det skulle skapa större säkerhet för företagen när de planerar och därmed bidra till fler jobb.

Christian säger: Hur kommer det sig att fackföreningar alltid kategoriskt är emot uppsägningar även om de är nödvändiga för företagets bästa?

Göran Johnsson säger: Vi är inte alltid emot uppsägningar. Vi bejakar ibland uppsägningar för att företagen ska kunna överleva. Men vi vill syna korten ordentligt innan vi säger ja.

Fredde säger: Jag undrar varför många fack har så höga avgifter, när dom säkerligen klarar sig mer än väl på alla ränteintäkter dom får av sina investeringar. Varför ska jag betala era höga löner och för en pampig lokal mitt i Stockholm?

Göran Johnsson säger: Du ska inte betala mer än de aktiva bestämmer. Vi ska inte ta ut ett öre mer i fackavgift än vad som är nödvändigt för att ha en bra verksamhet. Det är de lokala fackliga represenetanterna som sätter våra löner.

Göteborgaren säger: Vad gör Ericsson för att kompensera förlusterna för aktie ägarna?

Göran Johnsson säger: Ja, det är frågan. Jag tror inte att det räcker med stora uppsägningsprogram. Det vill nog till att man visar framfötterna i affärerna för att aktiekurserna ska stiga bestående.

Moderator säger: Tack till Göran och alla chattare.