Segertecken från taket

”Jag tog över tåget med kärn- avfall”

NYHETER

Sent på tisdagskvällen kom det till konfrontation mellan polis och demonstranter i den tyska staden Dannenberg.

Det var ännu oklart när den omstridda transporten av högaktivt utbränt kärnavfall skulle anlända.

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
SEGERTECKEN En demonstrant gör segertecken från taket på tåget i Wendisch-Evern nära Dannenberg.

Polisen grep in för att röja en höjd varifrån demonstranter hade skjutit raketer och skott med startpistol. Vattenkanoner sattes in och polisen varnade sitt manskap för att demonstranterna kunde använda syra. Minst en polis och flera demonstranter skadades i tumultet.

Transporten stod då fortfarande cirka två mil från Dannenberg medan rälsen röjdes från demonstranter. Demonstranternas taktik var att hela tiden försöka hindra transporten dels genom att kedja fast sig vid rälsen, dels genom att försöka riva upp den eller underminera den.

Under hela tisdagen hade spänningen ökat i den lilla staden Dannenberg cirka tio mil sydost om Hamburg i väntan på att transporten med kärnavfall skulle anlända från Frankrike. Demonstranter och polis utkämpade smärre bataljer, men ända fram till 22.30-tiden var det relativt lugnt.

Tusentals demonstranter hade då samlats ett par hundra meter från stationen. De värmde sig i den råkalla kvällen vid eldar på en höjd, öga mot öga med en massiv kedja av kravallutrustad polis och fordon.

Våldsamheter

Tidigare på kvällen kom det till våldsamheter i samband med en stor demonstration. På en av polisens bussar krossades samtliga rutor och en polis fick lättare skador.

Då hade tåget med de sex 112 ton tunga behållarna med kärnavfall varit på väg från La Hague i norra Frankrike i nästan två dygn. Dramatiken ökade vartefter tåget rullade genom Tyskland - delvis omdirigerat - och de sista fem milen mellan Lüneburg och Dannenberg blev oroliga.

Demonstranter försökte blockera tågets körväg - miljörörelsen Greenpeaces aktivister hängde sig ner i selar från en bro - och polisen gick därför till angrepp med batonger. Men ändå visade man återhållsamhet mot demonstranterna, även om uppgifter förekom om att fler demonstranter skadades.

Enligt polisen hade cirka 400 demonstranter gripits i Tyskland sedan i måndags.

Helikoptrar och vattenkanoner

Under hela dagens samlades tusentals demonstranter i Dannenberg där de sex behållarna ska lastas över till trailrar för att transporteras de sista två milen till mellanlagret i Gorleben.

Det annars så fridfulla Dannenberg mitt ute på den nordtyska landsbygden liknade en belägrad stad. Flera mil runt om stod bussar med kravallutrustade poliser parkerade på skogsvägar. Över Dannenberg och ovanför omlastningsrampen vid järnvägen cirklade helikoptrar. Vid stationen - rigoröst avspärrad med taggtråd och höga stängsel - stod fordon med vattenkanoner posterade.

Miljörörelsen Greenpeace körde runt med ett soppkök för utmattade och frusna demonstranter. Många av dem hade tillbringat natten i det fria eller i tält.

När tåget hade lämnat Lüneburg lyckades trots den massiva bevakningen en demonstrant ta sig upp på en av behållarna med det radioaktiva materialet. Tåget stoppades, men kunde sedan i sakta mak fortsätta mot Dannenberg.

Leif Svensson/TT