KTH kan inte betala hyran

Rektorn: Stoppa höjningarna - annars måste vi flytta

NYHETER

KTH har inte råd med hyran.

Nu vädjar rektor Anders Flodström till finansdepartementet om att stoppa höjningarna.

– Annars måste vi flytta, säger han.

I dag träffas rektorerna för Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH) och Chalmers i Göteborg de ansvariga på finansdepartementet.

Syftet är att övertala departementet om att sänka avkastningskraven på det statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus som högskolorna hyr sina lokaler av. Annars hotar Anders Flodström med att KTH måste flytta.

Marknads- anpassar hyrorna

KTH har enligt honom betalat en ganska rimlig hyra tidigare. Men Akademiska Hus har fått avkastningskrav på sig och marknadsanpassar nu hyrorna.

– Det har direkt inverkan på utbildningskvaliteten. Får jag högre hyror har jag råd med färre lärare. Det är som kommunicerande kärl, säger Flodström.

Det retar honom att högskolan får anslag från utbildningsdepartementet till forskning och undervisning samtidigt som finansdepartementet tar tillbaka en allt större del genom Akademiska hus.

– De senaste femton förhandlingarna har de velat höja hyran med 25 procent, säger han.

Men på Akademiska Hus i Stockholm har vd:n Lennart Karlsson föga förståelse för de högljudda tonerna. Han tror att det snarare handlar om att KTH försöker få upp sina statsanslag än att de är rädda för höjda hyror.

Dyrare lokaler i Kista

– Varför skulle de annars flytta ut delar av verksamheten till ännu dyrare lokaler i Kista, undrar han.

– Det är skönt att höra att de erkänner att hyrorna är dyra eftersom de äger även de lokalerna, kontrar Anders Flodström.

Lennart Karlsson erkänner att de hyror som bolaget tar av KTH är ”marknadsliknande” även om de inte ligger på ordinär Östermalmsnivå.

Han håller dock inte med om att det är en fullständigt onödig rundgång i systemet när staten höjer hyran för sig själv.

– Om vi inte visar vad saker och ting egentligen kostar blir det dålig effektivitet och sämre förvaltning av skattebetalarnas kapital, säger han.

Olle Castelius