Nazisthögkvarter brann ner i natt

”Vi misstänker att branden är anlagd”

NYHETER

Eldslågorna slog i natt ut från fönstren i nazisthögkvarteret i Hjortkvarn söder om Hallsberg.

- Tre byggnader på tomten är övertända. Vi misstänker att branden är anlagd, säger Ronny Hörman, vakthavande befäl vid polisen i Örebro.

Foto: LINA ÖSTLING
Enligt polisen finns det inget som tyder på ett naturligt brandförlopp vid nazisthögkvarteret i Hjortkvarn. Tre av byggnaderna var i natt helt övertända och polisen visste inte om det fanns någon i lokalerna.

Tre brandkårer kämpade i natt mot elden.

Larmet om branden i nazistfästet kom till SOS i Örebro vid halv två-tiden i natt. Enligt grannar som larmade slog redan då lågorna ut från tre hus på fastigheten.

Husen ägs enligt uppgifter av den 25-årige ledaren för nationalsocialistisk front, NSF, i Örebro.

Byggnaderna på tomten har bland annat fungerat som festlokal för nazistsympatisörer och polisen har i perioder haft byggnaden under bevakning och gjort tillslag.

Polisen slog till mot konsert

I september förra året slog polisen till mot en nazistkonsert som genomfördes på fastigheten och beslagtog flera flaggor med nazistsymboler. Den 25-årige nazistledaren i Örebro greps samtidigt misstänkt för hets mot folkgrupp.

Intäkterna från konserten skulle enligt polisen gå till renovering av huset.

Den gången fanns drygt 120 personer i lokalerna, de kom från stora delar av Sverige, framför allt från Örebro, Västerås och Karlskrona.

Polis och räddningskår visste i natt inte om det fanns några personer inne i lokalerna - men ingenting tydde på det.

Brandmän från brandkårerna i Pålsboda, Hjortkvarn och Kumla kämpade i natt mot elden.

- Vi vet inte om det finns gasflaskor i ett garageutrymme, så vi måste vara försiktiga och det kan ta tid innan vi får branden under kontroll, säger Ronny Hörman vid polisen i Örebro.

Tre byggnader helt övertända

- Men tre byggnader är helt övertända. Jag kan inte säga vad brandorsaken är, men husen står inte nära varandra och det finns inget som tyder på ett naturligt brandförlopp, vi misstänker att branden är anlagd, säger han.

Enligt polisen i Örebro bor det ingen permanent i husen.

- Det påminner mer om ett fritidshus, ett torp kan man säga, säger Ronny Hörman.

Petter Ovander