Har du tänkt på att vi ska vara glada att vi har Bosse Ringholm?

NYHETER

Idag heter Sveriges finansminister Bosse Ringholm. Så har vår finansminister hetat sedan april 1999. Och i morgon när du vaknar heter finansministern Bosse Ringholm.

Var glad för det!

Jag lägger mig inte i dina politiska åsikter. Jag vill bara påpeka för dig att du kan känna en viss trygghet. Du vet vem som är finansminister i Sverige.

Det är lite annorlunda i Argentina. För två veckor sedan hette finansministern Murphy. Folk försökte lära sig vad han hette, men det var meningslöst.

För efter två veckor blev han avsatt.

Nu heter finansministern i Argentina Domingo Cavallo. Han har innehaft sin post i en knapp vecka.

Ibland kan det vara på sin plats att påpeka att det pågår oblodiga statskupper i delar av världen. Jag vet att många svenskar tror att Argentina är fantastiskt, tangon och allt det där.

Men regeringschefen, presidenten, fick ta skeden i vacker hand. Han fick ringa Cavallo.

Hela landet är bankrutt. Det kan inte betala sina räntor och inte löner och inget annat. Men det finns en stark man. Cavallo.

Presidenten heter Fernando De la Rua. Han är från ett liberalt demokratiskt parti och en av de svagaste politiker som lett en argentinsk regering.

Det är därför han ringer Cavallo.

Nu är det så att Cavallo var riksbankschef under militärdiktaturen; det är också så att han var finansminister under Menem, peronisten och högerpolitikern.

Cavallo är en tuffing. Och när presidenten ringde sa han:

- Ja, du Fernando, om jag ska ta jobbet så ska jag ha speciella befogenheter.

I praktiken kräver han undantagstillstånd.

- Ja, men hörredu Cavallo, säger Fernando. Vi har en riksdag och de måste debattera detta.

- Kör det genom riksdagen, säger Cavallo, men säg till dem vilka villkor jag ställer.

Cavallo är i ett drömläge. Han tar makten över Argentina.

I söndags for han till Madrid, för han visste att han skulle få som han ville. Riksdagen satte sig i förhandlingar samma dag och gav honom allt han begärde.

Nu säger de i Argentina att det var hyggligt av Cavallo att låta presidenten sitta kvar.

Det är så att Argentina måste spara sex miljarder dollar på kort tid. Detta tröttar ut de flesta argentinare, där majoriteten numera är hungriga.

Så det kan behövas en del speciella befogenheter. Om folk får för sig att protestera. Man kan behöva skicka ut militären för att lugna folket.

Den mest samhällskritiska tango som skrivits heter Lumpboden. Den är från 30-talet. Jag är bedrövad över att den känns så aktuell. Det är nämligen lätt att älska Argentina - om man inte är argentinare.

Men för tillfället är det ingen vidare ordning.

Så tänk på en sak - vi ska vara glada att vi har Ringholm. Fram till nästa val har vi en som heter Ringholm. Vi kan vara ganska säkra på den saken.

Det är värt en del.