Norsk varg söker politisk asyl i Sverige

Känd rallyförare slåss för att sista vargen ska få leva

NYHETER

OSLO/STOCKHOLM

Den enda kvarvarande vargen i norska Hedmark har nu sökt politisk asyl i Sverige för att undkomma förföljelser från den norska regeringen. Det meddelade en talesman för aktionsgruppen Fellesaksjonen for ulv på tisdagen.

I måndags berättade den världskände norske rallycrossföraren Martin Schanche att han beslutat att adoptera vargen i ett försök att få folk att reagera mot vargjakten i Norge. Hittills har nio av de tio vargarna i Österdalen skjutits.

Tillsammans med aktionsgruppen Fellesaksjonen for ulv kämpar Schanche för att vargen, som döpts till Martin, ska få leva. Han är mycket upprörd över att jakten på varg bedrivs för att skydda frigående får i området.

- När man sänder middagen ut i skogen till vargen måste man räkna med svinn. Det är ju ingen som lägger sin dator i från sig på Karl Johan på sommaren och hoppas att den ska finnas kvar när de kommer tillbaks till hösten, säger han till norska Nettavisen.

Schanche växte själv upp på en gård i ett område där det fanns varg. Han kräver nu att Norges miljöminister Siri Bjerke avgår till förmån för någon som är förmögen "att tänka och visa känslor". I stället för att skjuta Martin bör han ges en chans att förena sig med en flock i närheten som saknar ledarhanne.

Asylansökan

Martin Schanche och Fellesaksjonen lämnade därför som ytterligare en markering in en asylansökan på den svenska ambassaden i Oslo på tisdagen.

I den femsidiga ansökan asylansökan till Migrationsverket beskrivs vargen Martin som en femårig "renhållningsarbetare", född i Hagfors men numera med norskt medborgarskap och bosatt i Atnadalen i Norge. Han kan dock inte kan fortsätta att leva där då han är utsatt för förföljelse och mordhot. Hela hans familj, hustru och sex barn, har mördats i hemmet.

Fri att komma till Sverige

Ambassadör Magnus Vahlquist säger till TT att man har informerat miljödepartementet om uppvaktningen. Någon ytterligare information om vad som nu kommer att ske har han inte fått.

- Men det här var väl mera en symbolhandling från aktionsgruppen, säger han.

Han påpekar dock att vargarna i Hedmark varken är norska eller svenska och traditionellt inte har något problem att röra sig fritt över gränsen och att Martin inte heller borde ha detta.

Lars Björk/TT