Norsk varg söker asyl i Sverige

Miljövänner försöker rädda sista vargen från att skjutas

NYHETER

Han är förföljd och mordhotad i sitt hemland.

Nyligen sköts hela hans familj - hustru och sex barn - ihjäl i hemmet.

Nu söker den norska varghannen Martin asyl i Sverige.

Flera miljöskyddsorganisationer i Norge lämnade i går in en asylansökan till den svenska ambassaden i Oslo.

Nio av tio skjutna

Den sista kvarvarande vargen i norska Hedmark utsätts för förföljelser av den norska regeringen, och är i behov av politisk asyl, meddelar en talesman för aktionsgruppen Fellesaksjonen for ulv.

Nio av de tio vargarna i norska Hedmark har skjutits av jaktlaget. Ledarhannen har hittills överlevt.

Döpt efter rallycrossförare

Vargen har döpts till Martin efter den kände norske rallycrossföraren Martin Schanche. Han beslutade i måndags att adoptera vargen i ett försök att få i gång folkets reaktioner mot jakten.

Martin Schanche är upprörd över att vargarna skjuts för att skydda fåren i området.

- När man sänder middagen ut i skogen måste man räkna med svinn. Ingen lägger ju ifrån sig sin dator på Karl Johan på sommaren och hoppas att den ska ligga kvar när de kommer tillbaka till hösten, säger han till norska Nettavisen.

Tillsammans med Fellesaksjonen for ulv gjorde Schanche ytterligare en markering genom att ansöka om asyl för vargen Martin.

Sverige: Vargen är välkommen

I ansökan, som är fem sidor lång, beskrivs Martin som en femårig renhållningsarbetare. Han föddes i Värmland, men bor numera i Atnadalen i Norge. Där kan han dock omöjligt stanna eftersom han utsätts för aktiv förföljelse. Hela Martins familj har mördats i hemmet.

Enligt VG Nett välkomnar den svenske ambassadören Magnus Vahlquist vargen.

- Ambassadören svarar att gränsen är öppen för vargen. Den kan komma till Sverige när den så önskar, säger ambassadens presstaleskvinna Helena Botorp.

Maria Saving